Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стурнарас предупреждава, че отхвърлянето на мерките може да изведе Гърция извън еврото

04 Ноември 2012 / 13:11:55  GRReporter
1197 прочитания

В изказване пред Икономическата комисия на парламента, когато се обсъждаше проектобюджетът за 2013 г., министърът на финансите Янис Стурнарас го характеризира като силно оръжие в преговорите и призова депутатите да гласуват „за”. Според Стурнарас следващите седмици са критични и погрешният избор може да доведе Гърция до извънреден фалит и излизане извън еврозоната с непредвидими последици. Министърът посочи, че ще бъде несправедливо и нелогично да бъдат изоставени опитите в момент, когато условията се променят,както и че няма никакво алтернативно решение.

Дискусията в икономическата комисия започна с противопоставяне между СИРИЗА и Нова Демокрация. Председателят на комисията Андонис Безас заяви, насочвайки думите си към СИРИЗА, че тези мерки ще бъдат последни, че не може да се очакват чудеса като от Дядо Коледа, като и че не могат да се търсят решения извън Европа. От своя страна депутатът от СИРИЗА Евклидис Цакалотос отговори, че е по-лесно да се повярва в Дядо Коледа, отколкото, че тези мерки са последни. Той подчерта, че старият модел на социалната държава, каквито и недостатъци да има, се замества с едно нищо. Според него предвиденият в проектобюджета подем в износния сектор, както и в чуждите инвестиции, не могат да оправдаят оптимистичните прогнози, като и средносрочната програма, която предвижда развитие от 3,5 %  през 2016 г.

Депутатът от ПАСОК Филипос Сахнидис се обърна към Демократичната левица, искайки от депутатите й да не отстъпват и да продължат общия път, подчертавайки, че може да бъдат заедно в доброто и разделени в трудностите. Според него ПАСОК са направили  много отстъпки и са платили голяма цена.  И макар, че за партията би било по-лесно да  напомнят на Нова Демокрация какво са говорили преди изборите, въпреки това застават зад правителството, защото това е единственият начин да държавата да оцелее и да остане в еврозоната.

Отговаряйки на Сахнидис, Асиминия Ксиротири от Демократичната левица заяви, че партията степенува приоритетите си. Тя подчерта, че обществото би могло да търпи още, стига да е убедено, че жертвите са справедливи, и няма да се изпарят заради неолибералното упорство, добавяйки, че партията е предпазлива относно проектобюджета.

Нотис Мариас от Независими гърци, заяви, че това е един проектобюджет на меморандума и тройката, който се интересува само от това как да се плати на кредиторите.  Според него той е атака срещу гръцкото общество и не води на никъде, а ще доведе до още по-голям спад, безработица, недоимък. Проектът подкрепя рекапитализацията на банките със старите акционери в ръководството им. Мариас предвиди, че бюджетът няма да може да се осъществи, защото правителството ще се разпадне в кратък срок.

От своя страна Илиас Панайотарос от Златна зора обвини правителството, че не е направило нищо по отношение на тайните сметки в чужбина. Според него държавата финансира хиляди работни места за чужденци, за сметка на гърците, освен това не контролира идващите от България и Румъния, които получават гръцки пенсии, без да са допринесли с нищо за осигурителната система.

Никос Каратанасопулос от Комунистическата партия нарече  проектобюджета гилотина за гражданите. Според него пред народа има два избора: единият е пътят, обслужващ капитала, и другият, които обслужва нуждите на народа.

Междувременно, председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос започна контакти с членове на ПАСОК, които са изразили несъгласие или опасения относно гласуването на пакета от мерки –като Костас Скандалидис и Маркос Боларис.

Успоредно с това стана известно, че министърът на финансите Янис Стурнарас съвместно с министъра на заетостта Янис Вруцис планират среща в неделя с екипа на ПАСОК, за да го информира за пакета от мерки, а след това ще се срещне с парламентарната група на Нова Демокрация.

 

Категории: Янис Стурнарас проектобюджет икономическа комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus