Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Супер храни за по-малко от едно евро? Съществуват!

10 Март 2013 / 14:03:18  GRReporter
2170 прочитания

Заплатите и пенсиите непрекъснато намаляват, безработицата се увеличава и финансовите ни ресурси се изчерпват. Духът на икономиите навлезе трайно в живота ни.

В днешно време дори 1 евро има голяма стойност. Питали ли сте се колко неща можете на направите с 1 евро? Някои ще кажат, че то не стига за нищо, дори за дъвки. За щастие обаче имаме достатъчно примери, които ги опровергават.

Тук не става въпрос само за бутилка вода или за един хляб. Има полезни за организма ни храни, чиято цена е ниска, а хранителната им стойност е особено висока. Тоест- идеалното съчетание.  Сигурно е, че с 1 евро не можем да напълним прочутата „потребителска кошница”, можем обаче да изпълним  организма си с енергия  и хранителни съставки от една порция здравословна храна, която освен това е и евтина.

Варива

Ниско съдържание на мазнини, пълни с протеини – варивата съдържат десетки хранителни съставки като калций, калий и магнезий, повечето от тях са важен извор на антиоксиданти, желязо и фосфор. Варивата може да са основното ви ястие или да са гарнитура, салати или нещо друго. Голямото им предимство, освен хранителната им стойност, е ниската им цена, Една порция варива според предпочитанията ви (фасул, леща, нахут) е много евтина. Особено ако ги купувате насипно.

Сезонни плодове и зеленчуци

Здравословни, екологични и икономични, сезонните плодове и зеленчуци са идеален избор да подарите на организма си енергия и да спестите пари. Например, през зимата не е необходимо да си купуваме скъпи домати. Има много алтернативни решения – като спанак, зеле, броколи или карфиол. Същото важи и за плодовете. Избираме сезонни плодове и използваме по най-добрия начин парите си.  Организмът ни ще има ползва от растителните фибри, витамините, фолиевата киселина, металите, а джобът ни ще спести някое и друго евро. Освен ниската им цена, плодовете имат и друго предимство – заради високото им съдържание на вода и фибри ни засищат повече и за по-дълъг период. Следователно- ядем по-малко и спестяваме пари.

Яйца

Яйцата са вкусни, с богат вкус и голяма хранителна стойност. Съхраняването им е лесно и начините, по които можем да ги приготвим са много. Те са богат извор на протеини с висока хранителна стойност, на витамини и микроелементи, а също така и на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, необходими за доброто здраве на очите и за подобряване на зрението. Голямата хранителна стойност и ниската цена са идеалното съчетание.

Картофи

Пържени, печени, варени, по какъвто и начин да ги предпочитате – картофите се употребяват през цялата година като основно ястие или като гарнитура. Имат специален вкус, висока хранителна стойност и ниска цена. Богати са на калий, витамин С, растителни влакна и въглехидрати, съдържат още магнезий и скорбяла. Можете да си ги закупите от пазара или супермаркета за по-малко от 1 евро. Във всеки случай, внимавайте колко често ги ядете пържени, тъй като това може да има отрицателни последици за организма ви, и не само що се отнася до теглото ви.

Тестени изделия

Лесни, вкусни, хранителни и евтини, тестените изделия са добър избор за бързо и евтино хранене. Предпочитайте пълнозърнестите тестени изделия, защото имат по-голяма хранителна стойност и са много полезни за здравето. По-икономични решения са булгурът и оризът. Съдържащите скорбяла храни (картофи, хляб, ориз, тестени изделия) освен че ни дават необходимата енергия и хранителни съставки (витамини и микроелементи) държат относително ниски цени.

Черен шоколад


Черният шоколад подобрява циркулацията на кръвта през артериите и пречи на образуването на вредни тромбове. Богат е на антиоксиданти, главно полифеноли. Освен това действа като антидепресант, тъй като съдържа необходимите аминокиселини като тиросин, който се свързва с доброто настроение. И струва по-малко от 1 евро (говорим за един малък шоколад или няколко парченца).

Билки

Гръцката природа е богата на билки, с които можем да подправим ястията си или да ги пием като запарки. Билките, освен изключителния си вкус и аромат, имат и много полезни съставки, които ни помагат да защитим здравето си и да се справим с болестите. Цената им е ниска на пазара, но можете и сами да си отгледате в малка градина или на балкона. Лесно всички можем да имаме една саксия с босилек, мащерка, мента, розмарин или джоджен. А иначе можем просто да се разходим сред природата и да попълним запасите си.

Категории: храни варива яйца картофи черен шоколад билки плодове и зеленчуци висока хранителна стойност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus