Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Свещен спор за Златна зора

31 Октомври 2012 / 20:10:59  GRReporter
1263 прочитания

Златна зора продължава да всява раздор в Гръцката православна църква. Митрополитите започват да се разделят на два лагера: на поддръжниците и противниците на ксенофобите.

След митрополита на Сиатиста и Сисани, който се обяви срещу техните нападения срещу имигрантите архиепископ Йеронимос също заяви, че „Църквата обича всички хора, и белите, и черните и нехристияните. Всички хора. Освен това тя следва своя път и няма нужда от охранители”, каза той в отговор на въпрос дали в Гърция съществуват политически формации, които защитават Църквата.

От Златна зора не закъсняха да вдигнат подхвърлената ръкавица. В съобщение на партията се посочва, че „от своя страна съборбеникът Илиас Касидиарис изрази съжалението си от факта, че архиепископът политикантства и се противопоставя на Златна зора. Миряните обаче ни казват да продължим борбата. Миряните и вярващия Народ са на наша страна. Тази подкрепа ни дава сила в националната кауза, за която работим”.

Преди два дни „здравите” младежи в черно облекло намериха още един почитател в лицето на митрополита на Калаврита Амвросиос. В писмото си до медиите той дори даде съвети на членовете на партията за това как да подобрят своя стил. Причина за особено гневното за радикалната левица  СИРИЗА писмо бе съобщение на клона на партията в Егио, според което митрополитът е щял да освети офисите на Златна зора в града.

Амвросиос заяви, че няма да извърши водосвета лично, а ще бъде представен от игумена на историческия манастир Таксиархес Егиалиас. След като посочи гневно, че „СИРИЗА няма да определят моя живот” митрополитът даде съветите си към членовете на Златна зора.

„Ако искат да помогнат на Гърция трябва да оставят настрана ентусиазма на новаци и опиянението от изборния успех, защото те ги тласкат към погрешни действия. Как бихме могли да забравим онази прословута заповед „Станете, мирно”, която им навреди толкова много?

Добре е да помнят, че в днешно време голямата обич към родината се смята за грях и определението „националист”, при все че би следвало да е похвала за нещастие е „леке”, което лесно лепят на онези, които обичат Гърция”.

„Ако промените стила си, т.е. ако узреете ще можете да се превърнете в сладка надежда за обезнадеждения вече гражданин и спокойна сила в прогнилата политическа система”, бе съветът на митрополита.

Амвросиос се обяви срещу колегите си митрополити, които се обявиха срещу действията на Златна зора, като заяви, че ако парламентът обяви партията извън закона той ще е първият, който ще отпрати един „силен ритник”.

В подкрепа на крайните националисти се обяви и свещеникът, който освети преди няколко дни офиса на партията в атинското предградие Алимос. В изявленията си пред привържениците на партията след водосвета той ги призова да продължат „борбата за родината, религията и идеалите ни срещу кризата на ценностите, която е бич за гръцкото общество”.

Категории: Политика Златна зора Църква митрополити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus