Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Светът е на прага нова индустриална революция

04 Декември 2009 / 17:12:16  GRReporter
2306 прочитания

Виктория Миндова
    В началото на 21 век светът е изправен пред нова индустриална революция като единствен отговор на икономическата, енергийната и екологичната кризи, заяви Джеръми Рифкин, основател и президент на Фондацията за икономически проучвания. Рифкин говори в рамките на атинския форум CEO Summit, с тема Leadership In The New World и представи своята идея за цялостна реконструкция на транспортния, строителния и енергийния сектор и създаване на нов тип стоки и услуги, свързани с алтернативните източници на енергия и целесъобразния начин на живот.
    В представянето си Рифкин говори за договореността между страните  - членки на Европейския съюз, според която до 2020 година всички държави от Еврозоната трябва да увеличат енергийната си ефективност и да намалят отделянето на вредни емисии в атмосферата с 20%, съпоставено с данни през 1990 година. Почти 20 години по – късно, учените са стигнали до заключението, че климатичните промени се  развиват с неочаквано висока скорост. „Ние всички подценяваме скоростта на развитие на климатичните промени. Дори аз  в последните 30 години не си давах сметка за скоростта, с която се развива еко кризата”, обяснява лекторът. За да се достигне до изпълнение на поставените цели, Европа има само 10 години, в които да предприеме радикални промени в областта на енергетиката, икономиката и индустрията.
    Отговорът се крие в метода за съхраняване на  енергия, чрез извличане на водород от вода. Алтернативните енергийни системи (фотоволтаични панели, вятърни и морски турбини ) могат да превърнат всяко домакинство и всяка сграда в света в малка независима електроцентрала, която ще има възможност да придобива и ползва свое електричество, като в същото време може да съхранява енергия под формата на водород. Съхранената енергия може да се продава/преразпределя (на принципа на WorldWideWeb индустрията) на други потребители или да се употребява в дни, когато природните условия не са благоприятни за производство на енергия, например, когато е облачно или не духа вятър. Създаването на нов целесъобразен енергиен режим и методите на съхранение с помощта на водород и преразпределение на тази енергия ще са в основата на идеята за Третата индустриална революция, за която говори в книгата си „Водородната икономика: създаването на световна енергийна мрежа и преразпределение на енергията в света”.  
    Джеръми Рифкин е познат на българските читатели както с книгите си, така и с публикациите си във вестник Труд. Основна дейност на неговата Фондацията за икономически проучвания е изследване и анализ на икономически, екологични, социални и културни въздействия на новите технологии, представени на световния пазар.  В контекста на предстоящата среща на високо равнище на 7 декември тази година в Копенхаген, в Атина се проведоха редица срещи и симпозиуми, които имат за цел информирането на обществеността за реалните заплахи, резултат от климатичните промени и мерките, които трябва да се предприемат за предотвратяване на необратими последици за околната среда. От срещата в Копенхаген се очаква лидерите на всички големи държави в света, отговорни до голяма степен за замърсяването на планетата да достигнат до единодушно споразумение за намаляване отделянето на вредните емисии в атмосферата.

Категории: климатични промени индустриална революцияИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus