Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Свежи идеи в подкрепа на културния туризъм в Гърция

27 Март 2012 / 19:03:25  Анастасия Балездрова
1485 прочитания

Гърция е световноизвестна туристическа дестинация и често нейните политици казват, че туризмът е „тежката индустрия” на страната. Атина е мястото, където е родена демокрацията и на практика прилича на голям музей на открито, където могат да бъдат разгледани едни от най-красивите творения на античната епоха. Дали обаче това е достатъчно, за да привлече съвременните туристи, за които ваканцията не се изразява само в правенето на снимки, а и в преживяванията? Отговори на въпроса как може да се осъвремени културният туризъм в страната дадоха експерти в рамките на конференция на тема „Културно предприемачество: Творческата страна на бизнеса”.

„През последните 15 години се наблюдава спад в процента на туристите, които практикуваха особено популярния през миналия век туризъм с цел запознаване с историята на дадено място. На тяхно място се появиха така наречените творчески пътешественици, които търсят съвременни преживявания, а не само да се докоснат до древната култура”, заяви експертът по въпросите за културата и туризма Панайотис Маркантонатос. Един от най-интересните факти, които спомена бе, че Гърция всъщност не се намира сред страните-лидери в културния туризъм.

Според него съвременната стратегия в туризма трябва да е свързана с представянето на културата на дадено място в съчетание с неговото настояще и напълно лишена от инсценирана автентичност. „Пример за това е една таверна на пристанището на Ираклио в Крит. Тя „рекламира” прословутия критски режим на хранене с един мустакат господин, който предлага на посетителите пица с името „Хаваи”. Също толкова комично излгеждат облечените в народни носии и градското облекло на кралица Амалия танцьори в таверни, които танцуват сиртаки”.

Експертът подчерта, че целенасочеността трябва да бъде устойчивият туризъм, който уважава местното общество и самото място, включително и от гледна точка на броя на посетителите.

„В периода 2000 – 2003 имаше спад на туризма в Атина. Между 2004 – 2007 нещата малко се подобриха, като според коментатори това се дължи предимно на Олимпийските игри. През 2008 – 2011 обаче спадът стана още по-голям, понеже заради кризата намаля и вътрешният туризъм”.

Създаването на териториален план за действие в случая на Атика, която няма свое лого, но има Атина с познатата днес лоша картина. Според експерта е необходимо да се изтъкнат съвременните обекти, които биха могли да привлекат посетителите и особено почитателите на градския туризъм. „Така наречените city breakers посещават дестинациите през уикендите – за две нощи и един ден. Те са предимно млади хора от Европа. Трябва да им предложим нови и интересни неща, каквито им предлагат големите европейски столици”.

Панайотис Маркантонатос подчерта значението на природната среда около Атина. Екологичният туризъм е също една незасегната до днес възможност. „Не е задължително да дойдат повече хора. Атина има своите почитатели. Това, към което трябва да се насочим е увеличаването на сумата, която харчат и удължаването на техния престой”. Според експерта е необходимо да се предлагат тематични маршрути, които могат да са свързани с посещенията на културни обекти, други да предлагат повече и различни неща, а трети – нещо много специфично, като например равностранния триъгълник, който образуват трите храма: Акрополът, храмът на Посейдон в Сунио и храма на Атина в Егина.

Една иновативна платформа за развитието на туризма на островите в Егейско море представи нейният създател Никос Верверидис. „Става дума за един музей на открито, който ще има за цел да свърже Изтока със Запада”.

Идеята е да бъдат свързани чрез културно сътрудничество гръцките острови с турското крайбрежие, което през последните години привлича милиони туристи. През май 2013 на 9 острови от групата на Цикладите, Северния и Южния Егей ще се проведе основната част на програмата, наречена Aegeanale. „Известни артисти от чужбина ще дойдат на Миконос, Парос, Наксос, Родос, Кос, Сими, Хиос, Лесбос и Самос, където ще сътворят своите творби с постоянен характер на открито. Те ще останат там и ще бъдат  новите паметници, които ще привлекат нови посетители. Артистите ще дойдат и ще живеят на острова поне за месец с цел да се запознаят с местната култура. След това ще създадат творбите си използвайки характерни за района материали”.

Гърция е в криза и това според някои създава затруднения за развитието на каквато и да е бизнес дейност. За Никос Верверидис обаче това не е така. Финансирането на проекта му се осъществява от частни организации, като сътрудничеството на местната администрация играе важна роля. Според него отзивът от турска страна е повече от добър, като сътрудничеството се осъществява с градовете Истанбул, Измир, Айвалък и района на Гюмузлук до Бодрум.

Форумът бе организиран от Центъра за бизнес и иновация в Атика, чиято задача е да предоставя цялостна подкрепа на компании от частния и държавния сектор, които целят да увеличат своята конкурентност на пазара и да подобрят своята ефективност с помощта на иновативни инициативи. Координарката на европейската програма „Инкубатори за предприятия с дейност в областта на културата” представи нейните резултати след прилагането й в европейските страни от средиземноморския басейн в периода 2009 - 2011. Целта на програмата е била да подпомогне малките и средни компании, чиято дейност е свързана с изкуството и културата. 

Категории: Икономика Компании културен туризъм стратегия екологичен туризъм Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus