Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Свидетели по делото от списъка Лагард получиха нова отсрочка

09 Януари 2013 / 17:01:31  Виктория Миндова
806 прочитания

Двамата бивши ръководители на данъчната служба в Гърция (СДОЕ) Йоаннис Капелерис и Йоанис Диотис получиха нова отсрочка, за да дадат показания в делото с познато под кодовото име “списъка Лагард”. В него главни обвиняеми са трима роднини на бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину, за които се смята, че са се опитали да прикрият банкови сметки със милиони евро в швейцарска банка.

В сряда братовчедката на Папаконстантину, Елени Папаконстантину се яви в кабинета на прокурора по финансови дела Григорис Пепонис, за да даде официално своите показания по обвиненията в злоупотреба спрямо държавата, за пране на пари и за данъчна измама. Другите двама обвиняеми по същото дело – съпругът й Симеон Сикиардис и мъжът на сестра й Андреас Росонис също се явиха с нея в присъствието на адвоката им Георгиос Стефанакис.

Разпитването на обвиняемите продължи три часа. Те предадоха писмено показанията си и дадоха устно допълнителни уточнения пред прокурорите. На излизане от сградата адвокатът на фамилия Папаконстантину заяви: “Тази тема (със списъка Лагард) не ни засяга. До момента няма доказателство, което да се свързва с промяна на списъка. Средствата на моите клиенти са напълно легални”.

От поясненията на Елени Папаконстантину става ясно, че е представила на разследването документи, от които става ясно, че депозитите в чуждестранната сметка се оправдават от приходите. Сметката в швейцарския клон на HSBC е имала 1,22 милиона долара.  Мъжът на сестра й Марина, Андреас Росонис също настоява, че парите от неговата сметка са законни. Той е заявил, че сметката е била отворена преди около 15 години. През 2005 той се е възползвал от данъчната амнистия обявена от тогавашния финансов министър Георгиос Алогоскуфис и е изтеглил 750 хиляди евро и 170 хиляди долара, които е внесъл в Гърция, като е платил за тях полагаемия данък. Сега предстои твърденията на заподозрените да се потвърдят от прокуратурата.

Междувременно бившият финансов министър Георгиос Папаконстантину трябва да се изправи пред специално свикана парламентарна комисия. Пред нея ще даде обяснения защо от първия вариант на електронния списък липсват имената на тримата му роднини. През изминалия декември правителството получи от Париж отново имената от списъка Лагард. Сверката показа, че данните за сметките на Елени Папаконстантину, Симеон Сикиардис и Андреас Росонис са били изтрити от първата версия на списъка, която е била предадена на Папакоснтантину от Кристин Лагард - вече бивш финансов министър на Франция.

Подозренията са, че самият министър или някой негов съдружник е премахнал имената на роднините си от списъка с богатите гърци с дебели сметки в Швейцария, за да не го компрометират. Папаконстантину публично продължава да поддържа версията, че е невинен. Според него политическата система иска да го направи изкупителна жертва и отрича да си е мърсил ръцете с промяна на въпросния списък. Сега предстои да го докаже. Засега защитата му не изглежда убедителна, казват вътрешни наблюдатели.

Бившите ръководители на данъчните служби Капелерис и Диотис също трябваше да отговарят пред прокурора като свидетели, а не като заподозряни, но развитията по разследването ги намериха неподготвени. В понеделник 14 януари трябва да дадат обяснения за това как и по какъв начин списъкът с имената и банковите сметки в Швейцария на гръците граждани им е попаднал в ръцете. Също така трябва да дадат ясно обяснение, защо при положение, че списъкът е съдържал имена на евентуални данъчни нарушители не е бил използван и не е била назначена данъчна проверка на лицата в него.

Категории: Криминална хроника Папаконстантину списък Лагард Гърция криза данъци измами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus