Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Създаването на електронен магазин – истинско ходене по мъките

25 Февруари 2012 / 17:02:37  GRReporter
2172 прочитания

Десет месеца, куп документи, безброй удостоверения, безкрайни часове срещи със служители, дори и изследване на … фекална маса, са били необходими на една компания приятели да създаде своята интернет фирма. В момент, когато електронната търговия печели все по-голяма територия в чужбина и се разпространява с бързи темпове и в Гърция, създаването на електронен магазин е оставено на благоволението на определени чиновници, и се спъва постоянно в безкрайната бюрокрация, така характерна за страната.

«Интернет магазините се сблъскват с един процедурен проблем, който трябва да бъде решен, и той се отнася до плащанията», обяснява Фотис Андонопулос, един от създателите на сайта www.oliveshop.com. Става въпрос за електронен магазин, насочен към потребителите в чужбина, които се интересуват от зехтина и неговите продукти, като например козметичните продукти.

Одисеята

«Повечето магазини започват своята дейност като са получили само предварително одобрение на наименованието, тъй като бюрокрацията се бави толкова много, че няма как да текат постоянните ти разходи, като наеми и т. н., без да си започнал да развиваш дейност», разказва Андонопулос. Той е ходил в данъчното, получил е три различни документа, ходил е в Търговската палата, общината, здравната служба, пожарната, посетил е банки. Поради естеството на магазина е трябвало да отиде в здравната служба, където вече били прекарали доста време. Освен класическите рентгенови снимки, Андонопулос бил уведомен, че всички акционери на дружеството, дори и тези, които не са активни членове, а само са помогнали за набирането на капитала му,  трябва да направят изследване на … фекална маса.

Когато трябвало да посочат и складовите помещения, положението станало още по-заплетено. Складът трябвало да се намира извън града и в крайна сметка се намерило подходящо помещение, което обаче имало една незаконна стълба. Собствениците на дружеството поискали да узаконят стълбата, която първо трябвало да бъде преместена. Мъките започнали, когато инженери, данъчни и служители от търговската палата не постигнали съгласие за начина на узаконяване, и накрая стигнали до там, че казали на собствениците „оправяйте се сами”. Когато приключили с държавата, започнало ходенето по мъките с банките, защото трябвало да се намери механизъм за удостоверяване данните на клиентите, използващи кредитни карти. Банките поискали освен всичко друго, сайтът да бъде преведен на гръцки език, и не всички продукти да се предлагат на два езика. «Колкото пъти и да им обяснявахме, че сме насочени към пазари в чужбина, а не към гръцкия пазар, и затова всичко трябва да е написано на английски, не ни обръщаха внимание», продължава Андонопулос.

В крайна сметка собствениците на дружеството решили да се обърнат към банкови системи в чужбина (напр. pay pall), в резултат на което «загубиха банките, а не ние, тъй като решихме проблема в рамките само на един ден». Преговорите с банките продължили над 3 месеца...

Практиката в САЩ

Разликата с чужбина е огромна, твърди Андонопулос и разказва за опита си с американската Агенция по храните и лекарствата FDA (аналог на гръцкия контролен  орган ИФЕТ), откъдето трябвало да получи одобрение за износ на продукти в САЩ. «Свързах се с Агенцията, веднага ни изпратиха е-mail с инструкции. Попълнихме  on-line формуляра и след пет минути бяхме приключили. Получихме одобрението по-малко от 24 часа след подаването на заявлението ни». Електронният магазин функционира вече 5 месеца, като е получил поръчки от страни като Дания, Германия, Норвегия, САЩ, дори и от Монголия. Засега фирмата се справя с покриването на разходите си, собствениците й работят за отстраняване на различни дребни проблеми, които се появяват, и обясняват, че «не бързаме да станем търговци на зехтин», тъй като за всички акционери въпросният електронен магазин е започнал като хоби. В момента работят върху две нови версии на сайта в Германия и Италия.

Тенденция за увеличаване на он-лайн търговията

През 2011 в Гърция покупката на стоки и услуги чрез интернет достигна 1,7 млрд. евро, като он-лайн търговията бележи възходяща тенденция. Според изследване на Лабораторията за електронна търговия (ELTRUN) на Икономическия университет в Атина, пазарът отчита ръст от 30% в сравнение с 2010, като е изчислено, че 1,5 милиона потребители извършват някаква покупка с натискането на един бутон средно 14-15 пъти в годината. Гръцките редовни он-лайн потребители харчат по 1 150 евро годишно, от които 2/3 отиват в гръцки сайтове.

Изследването на Икономическия университет определя гръцките он-лайн потребители като «сериозни», тъй като 70% от тях ползват интернет средно над 10 часа седмично. Интересен е фактът, че 50% от купувачите са от провинцията, а 1/3 са над 35-годишни. Интернет потребителите предпочитат да купуват електроника, билети, резервации за хотели и книги. Въпреки това, през 2011 най-голям ръст е отчетен при готовата храна, козметиката, бижутата, часовниците, както и при стоките от супермаркетите. Сериозно увеличение се наблюдава при пазаруването от сайтове с ежедневни оферти, които през първото полугодие на 2011 са представлявали 20% от общия брой покупки чрез интернет.

 

 

Категории: интернет електронен магазин он лайн търговия бюрокрация одисея потребители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus