Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

TAP с високи шансове да спечели

26 Юни 2013 / 18:06:00  GRReporter
1172 прочитания

Консорциумът, който разработва находището Шах Дениз е отхвърлил проекта Nabucco West за преноса на азерски природен газ към Европа. Това означава, че вероятността той да се осъществява от конкурентния проект TAP е много голяма.

Крайното решение се очаква в петък, но правителството в Атина е умерено оптимистично. Според гръцки медии, които се позовават на източници от Европейския съюз, отговорният за въпросите на енергетиката еврокомисар Гюнтер Етингер е заявил, че изборът на газопровода TAP е окончателен. По-рано днес гръцкият премиер Андонис Самарас се срещна с представители на консорциума, който разработва находището Шах Дениз в Азербайджан.

Новината за отхвърлянето на Nabucco West е потвърдена от съобщение на автрийската енергийна компания OMV – водещ член на консорциума, който стоеше зад проекта. “Проектът Nabucco West не беше одобрен от консорциума Шах Дениз. Той ще потърси алтернативни начини, за да осигури допълнителен пренос на газ за Европа”.

Заедно с OMV в консорциума зад проекта Nabucco West стояха унгарската компания MOL, румънската Transgaz, българската Bulgargas, турската Botas,а отскоро и френската GDF-Suez.

По време на извънредна пресконференция директорът на OMV Герхард Ройс също заяви, че проектът Nabucco West е приключил за компанията. Той се усъмни доколко ще могат да бъдат постигнати високо цени на газта в Гърция, където се прилагат строги фискални мерки или в Италия, която се снабдява с големи количества природен газ. И двете държави се намират в маршрута на газопровода TAP.

“Оставям на вас да отговорите на въпроса дали това решение не е смокиновото листо, което трябва да покрие едно политическо решение”, допълни Ройс.

От своя страна от консорциума, който управлява TAP отказаха да направят какъвто и да е коментар.

Решението на консорциума Шах Дениз, начело на който стои британската компания BP се очаква с голям интерес, тъй като изборът на газопровода е част от усилията на Европейския съюз да намали зависимостта си от руския природен газ.

В късния следобед в Атина бе подписан договорът между Гърция като страна – домакин и представител на консорциума Шах Дениз за газопровода TAP. На официалната церемоняи от гръцка страна подписаха министърът на финансите Янис Стурнарас и заместник-министърът на околната среда, енергетиката и климатичната промяна Макис Папагеоргиу, а от страна на консорциума – управляващият директор Кйетил Тунгланд.

Азербайджанското находище на природен газ Шах Дениз II на Каспийско море е едно от най-големите в света и се очаква да снабдява годишно Турция с 6 милиарда кубически метра и Европа с 10 милиарда кубически метра.

Газопроводът TAP ще започва от гръцко-турската граница, ще преминава през северна Гърция и Албания, за да стигне до Италия. В управляващия го консорциум участват швейцарската компания Axpo с дял 42,5 на сто, норвежската Statoil E.ON с 42,5 на сто и германската Ruhgas с 15 на сто.

Инвестицията за построяването на газопровода в Гърция ще възлезе на 1,5 милиарда евро. Проектът се очаква да създаде 2 000 преки и 10 000 непреки работни места.

Конкуретният му проект Nabucco West щеше да свърже Турция с Австрия, като газпроводът щеше да преминава през България, Румъния и Унгария.  

Категории: Икономика газопровод TAP Nabucco West азерски газ находище Шах Дениз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus