Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

TAP спечели доверието на инвеститорите

28 Юни 2013 / 09:06:42  GRReporter
948 прочитания

Консорциумът Шах Дениз избра трансадриатическия газопровод TAP за преноса на азерски природен газ от Каспийско море към Европейския съюз. Решението обяви директорът на British Petroleum за Азербайджан, Грузия и Турция.

Строителството на газопровода ще започне още през 2014. Началото му ще е на гръцко-турската граница, където ще се свърже с турския газопровод TANAP. 478 километра от дължината му ще преминават през северна Гърция, след което ще премине през Албания. В участъка до Италия газопроводът ще бъде построен на морското дъно.

Договорът за участието на Гърция в енергийния проект бе подписан преди два дни, часове след като стана ясно, че проектът Nabucco West е бил отхвърлен.

снимка: ethnos.gr

Общата инвестиция в страната ще възлезе на 1,5 милиарда евро, а първите доставки на азерски природен газ към Европа се очакват през 2019. На първо време ще бъдат доставяни 10 милиарда кубически метра на година, с възможност за удвояване на това количество.

Андонис Самарас определи избора на газопровода TAP като най-значимото икономическо събитие за страната през последните десет години. В изявленията си от Брюксел той посочи, че това решение ще превърне Гърция “в енергиен възел, т.е. в полюс, който ще привлича нови инвестиции и компании”.

Според гръцкия премиер в началото кандидатурата на проекта TAP не изглеждала като най-вероятният избор. “Взехме едно стратегическо решение, лансирахме го без излишен шум, работихме, следвайки своя план и ето, че успяхме. Днешното решение е още един от стимулите, който ни кара да излезем от кризата възможно най-скоро. То също показва, че Гърция, за която работим днес ще бъде по-добра, по-силна и по-конкурентна от онази отпреди кризата”, посочи той.

Андонис Самарас подчерта, че само в Гърция директната инвестиция ще надхвърли сумата от 1,5 милиарда евро и представи ползите от проекта за страната. “Този газопровод не беше единственият възможен вариант за преноса на азерски природен газ в Европа. За да бъдем точни, до съвсем скоро съществуваше единствената кандидатура на един друг газопровод, който нямаше да минава изобщо през Гърция, след като от Турция щеше да преминава директно в България. От там щеше да премине в Румъния и след това към Централна Европа. Работихме в полза на кандидатурата на TAP и в много малък период от време спечелихме проекта”.

Според гръцкия премиер осъществяването на един толкова важен проект поставя Гърция на картата на газопроводите и енергийните доставки за цяла Европа. “Това е един много важен “вот на доверие” към Гърция и нейното бъдеще в европейските структури. След обявяването на решението за проекта всички катастрофални за страната сценарии престават завинаги. Просто защото нямат никакъв смисъл. Защото, кажете ми, кой би влял толкова пари в една нестабилна икономически, социално и политически страна? Особено когато става дума за едни от най-големите международни компании”.

Андонис Самарас подчерта, че газопроводът ще създаде 2 000 преки работни места и 10 000 в различни компании, които ще се включат в проекта. В същото време се очакват големи приходи от данъци и печалби за местните общества и собствениците на земята, откъдето ще преминава газопроводът.

“Гърция ще има директна облага, тъй като няма да е зависима от един доставчик на газ. Така се очква да имаме по-ниски цени за един екологичен източник на енергия. В същото време се подобрява геополитическата ни позиция на Балканите и в Европа като цяло. Държавите от региона също ще могат да се снабдяват с природен газ от газопровода TAP в малко по-късен стадий”.

Построяването на газопровода се очаква да продължи около 3-4 години. Гръцката компания за природен газ ДЕПА вече е започнала да преговаря с консорциума, който разработва находището Шах Дениз в Азербайджан доставката на един милиард кубически метра газ за нуждите на гръцкия пазар. В договора се предвижда също изграждане на интерконекторни връзки за снабдяването на България и Румъния с азерски газ. Това стана ясно от изказванията на министъра на околната среда, енергетиката и климатичната промяна Янис Маниатис и неговия заместник Макис Папагеоргиу след официалното обявяване на решението за TAP.

Те заявиха още, че в предварителните условия се предвижда участие на гръцката държава в консорциума с дял от 5 на сто. То ще се задейства след края на изграждането на тръбопровода и началото на неговата експлоатация.

По преценки на министерството на финансите приходите за Гърция от функционитането на TAP ще стигнат до 320 милиона евро в рамките на 15 години. В договора не се предвижда удържането на такси за преминаването му през територията на страната. Освен България и Румъния в бъдеще се очаква доставката на газ и към страните от Западните Балкани.

Във връзка с цените на газта, Янис Маниатис заяви, че вече текат преговори за тяхното намаляване с руската компания Газпром, тъй като увеличаването на броя на източниците засилва конкуренцията в полза на потребителите.

Категории: Икономика газопровод TAP Nabucco West азерски газ находище Шах Дениз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus