Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Таксиджиите се притесняват, че туристическият сектор ще им вземе хляба

17 Юли 2012 / 17:07:44  Виктория Миндова
903 прочитания

Нова вълна от безпокойство се надига след като Синдикатът на таксиметровите шофьори изпрати предупредително писмо към правителството, че очаква от държавното управление да не либерализира техния сектор, иначе ще започнат нови стачни действия.

От писмото става ясно, че синдикатът вижда като заплаха желанието на предприемачи от туристическия бизнес да се премахнат ограниченията за издаването на лицензи за таксиметрови шофьори според региони и населеност. Подобен план се опита да прокара преди година и половина бившият вече министър на транспорта Янис Рагусис, който срещна сериозен отпор от работническата организация. Цялото лято на миналата година Гърция изкара в постоянни стачки на таксиметровите шофьори, което коства сериозни средства на туристическите предприятия. Неговият последовател във временното правителство на Лукас Пападимос Макис Воридис отмени закона и шумът около либерализацията на транспорта утихна. Въпреки това, задълженията на страната към институционалните кредитори на Гърция остават, а вливането на нова “кръв” и средства в различните сектори е наложително за активизиране на пазарните принципи на икономиката. Председателят на Гръцката туристическа организация Атанасиос Арианопулос също настоява, че правителството трябва да освободи от ограничения транспортния пазар, за да паднат цените на вътрешните трансфери и да се засили конкурентоспособността.

Преди реално да се предприемат конкретни мерки за либерализацията на пазара, Синдикатът на таксиметровите шофьори реши да покаже на премиера Андонис Самарас, че няма да стои със скръстени ръце, ако настъпят промени във водената досега политика. GRReporter се свърза с председателя на синдикалната организация Евтимиос Лимберопулос, който заяви, че спадът в оборота на таксиметровите шофьори на места достига до 60%-70%. “Виждаме, че различни интереси започват да лобират за отварянето на нашата професия. Хотелиери, туристически агенти и друг тип предприемачи искат да ни вземат хляба”.

Според думите на Лимберопулос 90% от клиентелата на таксиметровите шофьори са гърци. “Откакто се задълбочи кризата, хората престанаха да си взимат такси. Нашите клиенти са обикновени хора, които отиват на работа в офиса, във фабриката, в държавното учреждение или пенсионер. Тези са хората, които си взимат такси в Гърция. Сега вече те не могат да си позволят да ползват нашите услуги, въпреки че цените тук са едни от най-евтините в Европа”. Лимберопулос казва, че представляваният от него синдикат не само се обявява против либерализацията на транспортния пазар, но изисква незабавни мерки от правителството за възвръщане на икономическия ръст. След като гражданите си възстановят стандарта на живот, ще може да се съживи работата на такситата, казва той и настоява, че това не може да се случи докато Гърция изпълнява задълженията по Меморандума за финансова помощ.

На въпроса дали се очаква отново таксиджиите да блокират Атина с активни стачни действия, Лимберопулос отговори уклончиво. След неубедителни и заобиколни коментари, синдикалистът обясни, че ако народът отново се надигне в масови протести, против водената държавна политика, шофьорите няма да липсват от стачните редици. Побърза да добави: “Нашето писмо няма нападателен характер към правителството. Само искаме да обърнат внимание на нашите безпокойства”.

Премахването на ограниченията в икономиката е основна мярка, на която гръцките кредитори залагат за оздравяване на закъсалата страна. Част от ангажиментите на Гърция според Меморандума за финансова помощ са създаването на условия за свободно развитие на предприятията и дейностите. Държавно регулираният брой на лицензите за такси в последните 20 години създаде свръх-търсене и тяхната цена на черния пазар нарасна до върховни стойности. Преди разгара на кризата лиценз за управление на такси можеше да достигне от 180-200 хиляди евро без разходите за колата. С разкрепостяването на професията, цената на лиценза ще падне под пет хиляди евро. Загубили от промяната ще са новите шофьори, които са купили разрешение за таксиметрова кола месеци преди началото на реалния финансов срив на Гърция.

Категории: ИкономикаПазари стачки таксиджии Гърция протести Евтимиос Лимберопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus