Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Танасис Левендис: Не съдете железниците с икономически критерии

15 Септември 2010 / 11:09:03  Марина Николова
1260 прочитания

Синдикатите на железничарите поискаха правителството да чуе техните предложения за реформа на губещата милиарди евро държавната компания за железопътен превоз. Те са решени да продължат своите протести срещу проектозакона на правителството, тъй като „мерките няма да доведат до „оздравяване” на железниците, а единствената им цел е да бъдат приватизирани и да се премахнат колективните трудови договори”.

„Ние сме част от обществото, част от работещите и получаваме ниски заплати, и няма да позволим на никого да съди железопътната компания с икономически критерии – като вземем предвид политиката, която водеха и политическите решения взимани за нейното управление,” заяви Танасис Левендис –секретар на синдиката на железничарите.

Г-н Левендис разясни в изявление за grreporter.info предложенията на синдикатите за осъвременяване на железниците и запазване на трудовите права на служителите. „Що се отнася до железопътните линии според проектозакона ще бъдат затворени 2/3 от тях. Ние искаме рационализиране на услугите – да бъдат премахнати безвъзмездните договори за превоз на стоки, за който правеха 90% намаления. Освен това държавата трябва да внесе всичко, каквото дължи според ценовата политика, която самата тя води, но не изплаща разликите, което води до задлъжняване на Държавната компания за железопътен превоз.

Освен това държавата трябва да поеме своите задължения за изпълнението на инфраструктурните проекти, тъй като през последните години железниците бяха принудени да теглят кредити от банките с гаранция на държавата, за да изпълнят тези проекти. Подобно нещо никога не се е случвало нито при строежа на пътищата, нито за летищата.

Във връзка с трудовите отношения искаме да не се премахват колективните договори за работа, да няма повече намаления на заплатите и, разбира се, да не се осъществи това задължително прехвърляне на нашите колеги. Не е възможно колеги, които са работели 30-35 години в железниците, две години преди да излезнат в пенсия да бъдат изхвърлени извън железниците.

Ние – хората, които поехме преди 30 години железопътната компания, влаковете още се движеха с въглища, после ги прехвърлихме на дизел, а сега вече виждаме развитието на електрическите влакове. И сега когато железниците се променят, нас ни изхвърлят. Това е нещото срещу което ще се възпротивим.”

 

 

Категории: АктуалноИкономика железници реформи съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus