Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тайните на рибата

06 Февруари 2013 / 19:02:30  GRReporter
5977 прочитания

Лекари, диетолози и всякакъв вид експерти по храненето ни препоръчват да ядем риба колкото по-често можем. Самите ние също сме на мнение, че тя е важен източник на хранителни съставки за човешкия организъм и насърчаваме децата да ядат много риба, за да имат добро зрение и добро здраве. Нерядко се стремим да заместим на трапезата червеното месо с риба, просто защото тя е по-полезна.

Но дали рибата е наистина толкова ценна за организма ни, колкото смятаме? Прясната или може би замразената риба трябва да предпочитаме?

Истината е, че повечето от нещата, които знаем за нея са базирани на споделен опит и някои от тях вероятно не са доказани по научен начин.

Затова е добре да преразгледаме някои от най-разпространените становища и да сме по-внимателни с вида и количеството на рибата, която искаме да консумираме.

Понякога рибата е ...прекалено прясна

Най-разпространеното мнение е, че рибата трябва да се консумира докато е прясна, почти веднага след улавянето й. Според специалисти обаче рибите и най-вече няколко категории сред тях трябва да стигат до масата след престой от няколко дни във камерата на хладилника. Това състояние на “вкочаняване” по време на замразяването придава на месото на рибата придобива идеалната текстура. Помнете това, когато поредният приятел ви разказва за трапези отрупани с прясна риба и не попадайте отново в “клопката” на консумирането на почти жива риба.

Прекомерната консумация на риба може да се окаже смъртоносна

Безспорно яденето на риба в много полезно за нашия организъм Но всяко полезно нещо има граници. Ако хранителният ви режим е базиран изключително на консумацията на риба, това може да се окаже наистина опасно за вашето здраве. Доста риби съдържат голямо количество живак, който с времето може да предизвика сърдечни заболявания, увреждания на нервната система. Понякога дори негативните последствия от прекомерната консумация на риба може да се окажат повече от ползите. Поради тази причина експертите препоръчват рибата да присъства до два пъти в седмичното ни меню.

Рибата за суши трябва да се замразява

Вие обичате суши? И дори често се хвалите, че в ресторанта си поръчвате суши от прясна риба? Вероятно не сте запознати с факта, че рибата, която се използва за приготвянето на суши не е особено прясна. От съображения за хигиена и отстраняване на всички бактерии рибата, която достига до чинията ни под формата на суши престоява в хладилната камера за повече от седмица. Единствено изключение в това правило е тонът, който обаче също може да бъде замразен с цел да бъде съхранен или превозен.

Не всяка рибна мазнина е полезна за сърцето

Само 30 на сто от мазнините в рибата са благоприятни за сърцето, понеже съдържат големи количества на Омега-3 мастни киселини. Останалата част е комбинация от различни видове мазнини, сред които и наситени, които вредят на човешкия организъм. Например в тона се съдържат 25 на сто наситени мазнини, докато прясната сьомга, когато бъде сготвена има едва 10-процентно съдържание на наситени мазнини. Затова трябва да сме внимателни, когато консумираме по-мазни риби, особено когато имаме сериозни здравни проблеми.

Морска и речна или риба от развъдник

Почти всички смятаме, че свободно плуващата в морето, реката или езерата риба е по-добра от тази в развъдниците. Оказва се обаче, че не сме толкова прави. Съществуват екологични причини, които налагат намаляването на консумацията на свободно плуваща риба. В наши дни свръхуловът е придобил огромни мащаби, рибата намалява, докато морските води се замърсяват с опасния химикал РСВ. Освен екологичните, съществуват и други причини, поради които прясната риба не трябва да е първият ни избор. За тази цел е необходимо да знаем много добре вида, както и къде е уловена рибата, която се готвим да поставим на трапезата си.

Категории: Хранене риба диетолози Омега-3 мазнини суши
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus