Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тайното оръжие на гръцкия футбол

25 Юни 2014 / 20:06:05  GRReporter
1392 прочитания

САЩ не се славят с особени успехи във футбола. Спортът дори е далеч от това бъде определен като популярен сред запалените по баскетбола и американския футбол запалянковци. Въпреки това отвъд Атлантика се играе футбол, а запалените по спорта няма как да не помнят един висок слаб мъж с дълга къдрава коса и брада – вратаря на националния отбор на САЩ Алекси Лалас по време на световното първенство в страната през 1994.

„Първото световно първенство, което помня беше през 1986. Бях на 15 години и се намирах в Колорадо за един младежки футболен турнир. Спомням си,  че в лобито на хотел „Холидей” всички се бяхме струпали около телевизора и гледахме как Диего Марадона разбиваше всички останали. Аз бях изумен, че това нещо в действителност съществува. Наистина първият ми допир до световното първенство беше някак късен, но такава беше атмосферата по онова време. От тогава то ме спечели”, е разказът на Лалас за първия си контакт с най-големия футболен турнир с света, в който участва по-малко от 10 години по-късно.

Днес роденият през 1970 в семейството на грък и американка Панайотис Александър (Алекси) Лалас вече не се намира на стадионите, но продължава да се занимава с любимия си спорт. Този път като коментатор на световното първенство в Бразилия за зрителите на американската спортна телевизия ESPN.

Ето как представя той новото си амплоа в интервю за „Ню Йорк Таймс”: „Намираме се в студиото. То представлява едно изолирано помещение с огромни монитори навсякъде. Гледаме мачовете от гледна точка на тактиката и следим кой отбор има индивидуален проблем или проблем в своята част от игрището. Задачата ни е да се появим на екрана по време на паузата между двете полувремена и да кажем: „Проблемите са тези и това са възможните решения”. Но има и елемент на гледане на мачовете от запалянковска гледна точка и му се наслаждаваме. Викаме и крещим към екрана, когато някой прави нещо невероятно”.

Спортната кариера на Лалас започва с хокей на лед и от 1988 до 1991 той играе в отбора Rutgers Scarlet Knights. С футбол започва да се занимава през зимата на 1992 и тренира с резервния отбор на британския футболен клуб Арсенал.

След световното първенство в САЩ Лалас започва да играе за италианския клуб Падова и след няколко години се връща в САЩ. Последното му участие с националния отбор е на 30 май 1998 в мач срещу Шотландия.

В последвалите години Лалас е бил президент и главен мениджър на американските футболни отбори San Jose Earthquakes, New York Red Bulls и Los Angeles Galaxy, където участва в трансфера на Дейвид Бекъм. Освен това, според непотвърдена информация той е неофициален съветник на гръцките национали.

Засега ветеранът футболист не е направил прогноза за това кой отбор ще бъде следващият световен шампион по футбол. В интервю в началото на юни той заяви, че не е изключено това да е Бразилия. Освен страната – домакин той посочи също Испания, Германия, Аржентина и Уругвай.

До момента Лалас не е коментирал представянето на гръцкия национален отбор в Бразилия, но ето как реагира на снощната им победа срещу Кот д’Ивоар:

Категории: Футбол световно първенство по футбол Бразилия Алекси Лалас коментатор гръцки национален отбор по футбол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus