Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Термометърът в Атина скочи до 48 градуса

08 Август 2012 / 17:08:06  Анастасия Балездрова
1892 прочитания

До 41 градуса на сянка и 48 градуса на слънце достигна днес температурата в Атина. Това е третият поред и най-горещ ден от жарката вълна тази седмица. И така, как тече животът в гръцката столица при температури, близки до тези в пустинята Сахара?

GRReporter запечата с фотоапарат типичните августовски картини, за да ги сподели със своите читатели. „Пътешествието” започна от площад Синтагма, от който бяха изчезнали дори десетките гълъби. Малкото атиняни бързаха да стигнат до спирката на метрото, а някои по-смели туристи стояха до малките водни каскади под благотворната сянка на дърветата.

По търговската улица Ерму желаещите да се възползват от примамливите цени в периода на намаленията бяха малко. Хората гледаха да вървят от страната на улицата, на която падаше сянката на сградите. Другата, слънчева половина беше празна, а желаещите да влязат в някой от магазините там просто притичваха.

Необичайно празен беше и площад Монастираки, който обикновено е залят от туристи и скейтбордисти.

Днес по него се мяркаха предимно туристи, заредени с неотменните за жегата шапки, чадъри и бутилки с вода.

 

 

 

 

Въпреки това не се отказаха от намерението да посетят археологичните обекти. Сред най-котираните стоки днес бяха водата и шапките.

За да привлекат клиенти собствениците на традиционните ресторанти в квартал Плака са монтирали големи вентилатори. Въпреки това повечето от масите бяха празни, просто защото клиентите предпочитаха по-дебела сянка.

Обратно на площад Синтагма термометърът се беше повишил още повече и от протеста на служителите в държавната банка Пощенска каса, която се очаква да бъде приватизирана. По-дейните участници стояха подпалещите слънчеви лъчи и викаха лозунги срещу правителството, което според тях ще падне след месец, „затова и в затвора в Коридалос построиха басейн”. Повечето от хората обаче изразяваха недоволството си под дърветата и за щастие нямаше инциденти.

Както всеки път, когато има скок на температурите общините в големите градове подсигуриха зали с климатици предимно за възрастните хора, но и за всички останали, които нямат подобни уреди вкъщи. Днес и утре в Атина ще функционират над 35 такива зали в центъра и кварталите около него.

Освен това на поне 40 места бяха поставени поилки за бездомните кучета. Със съобщение в социалната мрежа Twitter кметът на Атина Георгиос Каминис отправи призив към гражданите да ги пълнят с вода, когато се изпразват.

А ето как изглеждаха някои от тях днес в опита си да се разхладят под климатиците на магазините.

Разбира се, в някои случаи хората са просто в плен на рисковете на професията си. Иначе свикналите на горещината от скарите пекачи днес просто плуваха в пот, като се има предвид, че температурите зад хладилните витрини днес достигнаха до 50 градуса.

В същото време в цяла Гърция пламнаха няколко пожари, като поне два от тях се намират много близо до Атина. По-конкретно, малко след 15:00 са се появили първите пламъци в района на Коропи, където растителността е ниска. Пожарникарите се борят и на още един фронт – в гориста местност в района на Агия Марина до Коропи.

Особено сериозен е пожарът в гориста местност в района на Мегалополи на Пелопонес. До момента властите евакуираха жителите на четири села и прекъснаха движението по пътя Коринт – Триполи – Каламата на две места. Освен 153 пожарникари в борбата с огнената стихия участват 40 специално обучени войници, 55 пожарни коли, други 58 огнеборци и три хеликоптера. Двама граждани, мъж и жена са били ранени. Мъжът е с тежки изгаряния и бе преместен от Триполи в болница в Атина. Жената е с дихателни проблеми.

Пожари има още до Коринт, на остров Кос и в местността Монокселитис на Атон. От вчера гори пожар в труднодостъпна горска местност на Олимп, а почти угасени са огнените огнища до Лариса, на остров Китира, в манастир на малките островчета Инусес и в района на Миртос до град Йерапетра на остров Крит.

Категории: Жега топла вълна високи температури пожари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus