Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тероризмът е тук, защото никога не е бил отблъснат резултатно

21 Януари 2013 / 18:01:42  Анастасия Балездрова
1606 прочитания

Поне четирима души са поставили бомбата в търговския център “The Mall Athens”. До този извод достигнаха членовете на Службата за борба с тероризма след проверката на заснетия от камерите за сигурност видеоматериал. Според източници лицата на  нападателите били скрити под качулки и шапки с козирки.

По тази причина антитерористите проучват техните силуети със цел да установят наличието на прилики с тези на лица, които са били заснети от камери за сигурност по време на други терористични нападения. В същото време властите са убедени, че участниците във вчерашното нападение са повече от установените четирима.

От друга страна, типът на взривния механизъм „сочи” към терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра”, която стана известна с изпращането на колети с бомби през ноември 2010. Избухналата вчера бомба е била направена от желатин-динамит, вероятно смесен с малко количество амониев нитрат, примесен в автомобилно масло (ANFO). Експлозивът е имал копче за включване и изключване и е бил поставен в тенджера под налягане.

До момента никоя организация не е поела отговорността за нападението. От полицията твърдят, че дори ако името бъде ново, в действителност зад него ще се крият членове на стари групировки.

По-рано днес депутатът от Нова демокрация Кириакос Мицотакис изрази притеснението си от факта, че правосъдните органи са особено мудни в разглеждането на дела, свързани с терористични нападения. Това води до изтичане на 18-месечния срок на предварителния арест, след който заловените за участие в подобни групировки се освобождават. „Доверието ми към съдебните органи не е същото като това към ръководството на министерството за защита на гражданите...Казвам това, защото не е възможно да минат цели 18 месеца, без да разгледат делото за един толкова сериозен случай и обвинените за участие в „Революционна борба” като Никос Мазиотис и Пола Рупа днес се разхождат на свобода”, посочи той.

Нападението предизвика смут не само в Гърция. Държавният департамент в САЩ издаде предупреждение към американските граждани, които смятат да посетят или живеят в Гърция.

В него се описва вчерашното нападение, вследствие на което бяха ранени двама от охранителите на търговския център, както и че никоя организация не е поела отговорността. От Държавния департамент предупреждават американските граждани да бъдат особено внимателни по време на престоя си в Гърция. Освен това им препоръчват да се включат в специалната програма на службата, чрез която нейните членове ще могат да се свържат с тях с помощта на посолството или консулството на САЩ в случай на спешна нужда.

GRReporter се обърна за коментар към експерта по криминология и наказателна политика Ангелос Цигрис.

Смятате ли, че вчерашното бомбено нападение показва промяна в тактиката на терористичните организации? По-старото поколение групировки организираха атентати и покушения срещу конкретни лица, докато бомбата можеше да предизвика жертви срещу неопределен брой и съвсем случайни хора.

„За едно нещо можем да бъдем сигурни и то е, че тероризмът в Гърция не е приключил. Той е активен и преминава от едно поколение в следващото. На практика след възстановяването на демокрацията в страната, тя не си е „отдъхнала” никога от това явление.

Всяка епоха има своето престъпление, насилие и тероризъм, които са продукт на съответната социална структура или група. Т.е. тероризмът като явление се развива така, както се развиват и самите общества. Днес тероризмът е съвсем различен от онзи, който постави началото на явлението преди няколко десетилетия”.

Достатъчни и резултатни ли са мерките и действията на службите за борба с тероризма? Според тях във вчерашното нападение са участвали поне четирима души. Те са успели да влязат, да поставят бомбата и да излязат, без да бъдат забелязани от никого. Какъв е вашият коментар?

„Мерките не са резултатни. В Гърция съществува следното уникално противоречие: Въпреки че всички причини, които пораждат насилието, тероризма, престъплението и изобщо беззаконието са налични, компетентните органи нямат възможността да се справят с този проблем с рационална наказателна политика. Една стабилна, дългосрочна и целенасочена политика, която ще изследва и преосмисля тези цели.

Категории: Криминална хроника тероризъм бомба търговски център терористични групировки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus