Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тежки сблъсъци между жители на Патра, членове на Златна зора и полицията

24 Май 2012 / 10:05:20  GRReporter
1855 прочитания

За втора поредна вечер пристанищният град Патра стана театър на сблъсъци между организирани протестиращи и полицаи. Група младежи с каски или покрити с кърпи лица, с бухалки и дървени пръчки в ръце нападнаха полицаите от отрядите за борба с масовите безредици с петролни бомби Молотов и светлинни бомби. Те пък отговориха със сълзотворен газ. Сблъсъците стихнаха малко след 23:00.

Преди да избухнат жители на квартал Итиес, който се намира до пристанището протестираха срещу убийството на 30-годишния им съсед Танасис Лазанас от трима афганистанци. Те настояват нелегалните имигранти, които се концентрират в района с надеждата да се качат на някой кораб с дестинация Западна Европа, да го напуснат. Според жителите в продължение на години властите не правят нищо друго, освен да местят имигрантите от едно място на друго и единственото, което ги интересува е да не „развалят витрината” на града.

Протестите на жителите започнаха във вторник след обяд, но привечер те прераснаха в тежки сблъсъци, в които участваха те, полицията и членове на Златна зора. Баталните сцени се разиграха пред едно изоставено предприятие, в което са намерили убежище стотици нелегални имигранти.

Полицията успя да залови петима души, а ранените бяха както от страна на протестиращите, така и сред силите на реда. Още в неделя властите успяха да заловят един от тримата участници в убийството – един 17-годишен младеж от Афганистан. Другите двама участници, единият от които е наръгал жертвата с нож поне шест пъти се издирват.

От полицията обявиха, че хрониката на събитията във вторник, за които всички се опасяват, че ще продължат е следната: Малко след 18:00 около 200 жители на квартал Итиес, който се намира до пристанището се събрали, за да протестират за убийството на 30-годишния мъж и за да изискат нелегалните имигранти да напуснат изоставената фабрика. В опита им да влязат и сами да принудят имигрантите да излязат от сградата, те били отблъснати от полицейските сили.

Към 19:00 още 200 души – жители на съседен квартал и членове на Златна зора провели шествие, което стигнало до входа на фабриката, където участниците се слели с другите протестиращи.

След това много от тях, които скрили лицата си с моторни каски и качулки се опитали отново да влязат в района на фабриката, като хвърляли камъни, малки бомбички, самоделни експлозиви, дървени и железни прътове и други предмети срещу полицаите, които ги отблъснали със сълзотворен газ.

По време на сблъсъците леки наранявания са получили седем граждани и осем полицаи. Били са заловени общо 22 души, пет от които са били арестувани. Сериозни щети са били нанесени на полицейски автобус, патрулка и два мотоциклета.

В същото време директорът на пристанището в Патра Костас Платикостас заяви в интервю за местно радио, че малкото останали в сградата на изоставената фабрика нелегални имигранти са я напуснали и били откарани с автобус в Атина. Той допълни, че вратите на всички помещения са били зазидани, а водоснабдяването било прекъснато от много време насам, за да се принудят имигрантите да напуснат фабриката.

„Районът се охранява от частна охранителна фирма и служители на пристанищната управа. Вече започнаха и работите по възстановяването на щетите”. В разговор с министъра за защита на граджаните Левтерис Иконому, областният управител на Западна Гърция Апостолос Кацифарас е поискал засилване на полицейското присъствие в района на Итиес, Зарухлейка и Паралия, където е съсредоточен голям брой нелегални имигранти.

Сблъсъците бяха изтълкувани от общественото мнение като показателни за опасността от социален сблъсък, особено след обещанията на Златна зора, че акциите й за „прочистването на Гърция” ще зачестят. В изявленията си по повод случая министърът за защита на гражданите заяви, че в едно организирано общество, като гръцкото, превенцията и борбата с престъпността са компетенция единствено и само на полицията. „Нека не забравяме, че зад цифрите, с които се обозначава нелегалната имиграция се намират хора. Затова явления като саморазправата, липсата на трезво мислене и изразът на крайни и насилствени действия не спомагат с нищо за решаването на проблема. Не позволяваме на никого да замества гръцката полиция”.

В коментара си по случая говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис не отрече, че членове на организацията са участвали в сблъсъците. „Членовете ни също са жители на града и са пряко засегнати от престъпността, до която води присъствието на нелегалните имигранти там”. 

Категории: Криминална хроникаОбщество Патра убийство нелегални имигранти сблъсъци Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus