Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тъмното лице на неонацистката „Златна зора”

22 Април 2012 / 17:04:08  GRReporter
2263 прочитания

Неонацистката партия „Златна зора” прилага тактика, наречена „котешката стъпка”, за да остане незабелязана и да успее да се хвърли върху „плячката” си. Както всички представители на семейство котки, които когато видят жертвата си започват да стъпват на пръсти, така постъпва и „Златна зора” като оповестява на 21 април избирателните листи със своите кандидати.  Тя се опитва да покаже едно приятелски настроено лице, като прикрива старателно своя тъмен, фашистки, и често терористичен образ. По този начин се опитва да покаже, че я е грижа за обикновените хора, а в същото време в листите си включва близки сътрудници на лидера Николаос Михалолякос.

Коя точно е истинската самоличност на включените в бюлетините на най-крайната партия не знае никой, дори и Никоаос Михалолякос, който заявява, че «не познавам всички кандидати, бе хора, нито пък зная как са се озовали в листите».

Той разбира се не казва и дума за това, че много от членовете и настоящи кандидати в миналото са били или все още са женени за имигрантки. Не е случаен и вицът, който си разказват привържениците на расовата „чистота”: «Вън чужденците, вътре чужденките».

Като следва социологическите проучвания „Златна зора” в последния момент смени посоката си, почти отрече крайното си минало, изостави нацистките символи и възхвали на Хитлер, прекрати гоненията на имигранти в Агиос Пантелеймонас, и с над 200 кандидат-депутати се стреми да получи гласовете на гръцките граждани. Както казват тези, които познават тактиката и стратегията на Михалолякос, съставянето на листите е извършено с майсторство, което може да заблуди нищо неподозиращия гласоподавател.

И така, докато всички очакваха в листите да бъдат включени мнозина офицери от запаса, в крайна сметка такива има съвсем малко. Последен в листата е 88-годишният офицер от запаса от випуск ‘48 Илияс Папас, който според Михалолякос «се е борил с комунистическите шайки в Науса» и е бил «едно от главните действащи лица на революцията от 21 април 1967». (През 1967 в Гърция се установява диктатурата на полковниците). Друг полковник, Поливиос Зисимопулос, е първи в листата на партията в Солун.

Големият номер на „Златна зора” бе, че отвори листите си за незапознати с дейността й в миналото граждани, главно от Агиос Пантелеймонас (район в Атина, в който живеят много нелегални имигранти). И за това си има причина. Напоследък жителите на Агиос Пантелеймонас забелязват, че „Златна зора” вече не е толкова активна в техния район (т. е. не преследва толкова пламенно имигрантите), и най-главното, виждат, че Михалолякос като общински съветник не е направил нищо за тях. Така се заражда подозрителност към активистите на партията, и то толкова голяма, че принуди лидера й да включи в листите обикновени граждани, без никаква партийна дейност, без фашистко минало, като например занаятчии, таксиметрови шофьори, рибари, охранители, банкови чиновници, земеделци, търговци, двама-трима журналисти, една счетоводителка, един строител, един държавен служител, един служител в частна фирма, както и бизнесмени.

При това остави извън листите предполагаемия теоретик на партията, един от най-отявлените поддръжници на идеите й, Йоанис Пердикарис, може би защото той беше написал през 80-те години идеологическия манифест на „Златна зора” (днес грижливо скрит) с червената корица, орела и руните, използвани от нацистите. Също така странно е защо един друг „герой” на партията, Андонис Андруцопулос, по прякор „Русия” (който излежа в затвора 5-годишна присъда за нападение над студенти с леви убеждения) е напуснал „Златна зора”. Може би защото, както казват членове на партията, след излизането му от затвора преди две години, обвинявал с публикации в интернет бившия лидер, че е предал него и борбата му.

«Водач» наричат Михалолякос посветените членове на „Златна зора”. «Водачът» декларира, че по професия е математик, макар че никой не знае дали изобщо е работил като такъв. Източници отбелязват, че за няколко седмици е работил в някогашната издателска компания на Георгиос Коскотас, чийто защитник съвсем случайно е бил брат му Такис Михалоляс (един от адвокатите на обвиняемия днес бивш министър на отбраната Акис Цохадзопулос). Третият брат в семейството Янис бил генерал-лейтенант.

Неочаквана атака срещу Михалолякос предприе друг ветеран на националсоциализма в Гърция – Аристотелис Календзис, излежал 12-годишна присъда в гръцките затвори заради терористична дейност, който казва: «Ние, гърците, не искаме да издигнем нови управници на мястото на съществуващите, а да обесим сегашните с червата, на тези, които ги издигнаха». Календзис е започнал своята дейност веднага след падането на диктатурата, като заедно с Михалолякос играе водеща роля в нападения срещу граждани с леви убеждения.

Нападения и публични обиди

Михалолякос грижливо е избегнал да включи в листите кандидати, напуснали внезапно крайно дясната партия ЛАОС, от страх, че може да бъдат избрани и после да напуснат и „Златна зора”. Също така той не е включил видни членове на партията, изиграли водеща роля при сблъсъците в Агиос Пантелеймонас. Така извън листите остава един кандидат, обвинен в педофилия, и друг, който на последните местни избори се беше кандидатирал за областен управител, а днес се намира в затвора за убийство на астролог в Халандри.

Категории: неонацистка партия Златна зора избори листи кандидати Николаос Михалолякос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus