Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Trans Adriatic Pipeline ще донесе на Гърция 1,5 милиарда евро пряка чужда инвестиция

12 Юни 2013 / 12:06:28  GRReporter
1480 прочитания

Мария Спасова
    Ако южното трасе за пренос на азерски природен газ бъде предпочетено пред северното, то ще донесе на Гърция най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в нейната история. Нейната стойност ще е 1,5 милиарда евро и веднага ще отвори 2000 нови работни места, а в последствие още 10 000. Това съобщи лично Кджет Тънкланд, изпълнителен директор на проекта Trans Adriatic Pipeline на четвъртата годишна конференция “Нефт и газ в Средиземно море”.
    “Техническото проучване е изпълнено от световните лидери в строителството на газопроводи, има търговско и структурно споразумение с консорциума Шах Дениз, който добива и кондензира азерския газ, получихме политическа подкрепа с тристранното споразумение между Гърция, Италия и Албания, предлагаме отлични инвестиционни възможности”, така Кджет Тънкланд подчерта предимствата на проекта, който ръководи. Общата му стойност се изчислява между 40 и 50 милиарда евро. Крайноторешение дали да се строи южният Trans Adriatic Pipeline, който ще мине през Гърция или трасето Набуко Запад ще се вземе в края на юни.
    В

В последните месеци Гърция проведе дипломатически маратон в подкрепа на южната тръба, на която залага много за връщането си към устойчив икономически ръст. “Ситуацията щеше да е още по-добра, ако търгът за приватизацията на държавната газова компания Депа беше завършил успешно. Но търгът ще се проведе отново в най-скоро време, този път с много кандидати. В началото на 2011 имаше много кандидати, които се оттеглиха заради опасността от Grexit. Избегнахме хаотичния фалит с усилена работа”, призна Панайотис Михалос, главен секретар, отговорен за международните икономически отношения в Министерството на външните работи. Преди два дни изненадващо за гръцкото правителство Газпром оттегли смятаната за фаворит оферта за покупката на Депа и така провали търга за приватизацията на компанията.
    Панайотис Михалос не скри амбициите на Гърция да не спира само с решаващата си роля при преноса на каспийски газ, но и да се оформи като трети енергиен източник за Европейския съюз заедно с Кипър и Израел. В последните месеци изследвания показаха наличието на залежи от природен газ в източното Средиземно море, които според дипломата може да са равностойни на тези в Русия и Азърбейджан.

За големи размествания в световната енергийна карта овори и изпълнителният директор на германската Steam Enrgy Андонис Ливаниос. Според него провалът на приватизационната сделка за газовата компания Депа се дължи на сблъсък на геополитически интереси, а фактът, че единсвеният останал кандидат е компания от Азърбейджан още повече накланя везните в полза на проекта Trans Adriatic Pipeline.Именно поради големия сблъсък на геополитически интереси, бившият заместник министър на енергетиката Янис Манятис настоя за пълна прозрачност при избора между проектите TAP и Набуко запад.

Още едно предимство на Trans Adriatic Pipeline е вече подписаното споразумение с азърбейджанския консорциум Шах Дениз, припомни посланикът на Европейския съюз в Азърбейджан Роланд Кобия. Шах Дениз е известното находище на природен газ в Каспийско море, но според посланик Кобия малко хора знаят, че мястото е и голям център за кондензиране на газ. Дипломатът твърди, че природен газ имат и съседните Туркменистан и Киргистан. Трите бивши съветски републики заедно държат 15 на сто от световните залежи на синьото гориво. "Европа има нужда от повече природен газ, а Азърбейджан има много природен газ, който иска да изнася", заключи дипломатът.

Според Джон Болдуин, главен политически съветник на световния гигант Бритиш Петропеум в дългосрочен план ще се развият и Trans Adriatic Pipeline, и трасето Набуко запад. Но в момента инвеститорите ще предпочетат едно от двете. Ако това е TAP, стойността на целия проект ще е между 40 и 50 милиарда евро.

Категории: Trans Adriatic Pipeline Набуко запад газопровод азерски природен газ енергийна независимост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus