Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Треската на третия мандат

10 Май 2012 / 13:05:30  GRReporter
1135 прочитания

“Рапорт даден, рапорт приет!” – това е духът, в който президентът на републиката Карлос Папуляс предава и приема мандата за съставяне на правителство в Гърция от началото на седмицата. Резултатът е, че страната остава все още без държавно управление.

Днес лидерът на радикалната левица Алексис Ципрас върна мандата, след като не успя да сформира правителство на про-европейските леви сили против Меморандума. Сега идва ред да опита силите си третата по гласове избрана партия - ПАСОК водена от Евангелос Венизелос. “Народът поиска промяна в курса, но не даде ясна заповед от кой. Поиска правителство на сътрудничеството. Никой не може да продължи сам”, заяви Венизелос при получаване на мандата. Той продължава да настоява за правителство на националното съгласие между ПАСОК, Нова Демокрация и Демократичната левица - трите сили, които твърдо се обявяват "За" европейското бъдеще на страната. В 18:00 часа в четвъртък Венизелос се срещна с лидера на лявоцентриската Демократична левица Фотис Кувелис.

След посещението си в кабинета на Венизелос, Фотис Кувелис даде официално изявление, в което постави две основни цели, за да подкрепи ново коалиционно управление. Той настоява, че Гърция трябва да остане в рамките на еврото, но да се освободи поетапно от Меморандума. Според него правителството, което ще се сформира сега трябва да има мандат до 2014, когато ще се проведат и следващите евро-избори. "Само правителство, което се радва на широка обществена подкрепа може да се възползва от по-благоприятната европейска среда, за да постигне положителни резултати след систематични и твърди преговори". Кувелис подчерта, че не се бори за нищо повече от това да помогне Гърция да се измъкне от сегашната криза, като по този начин се опита да опровергае слуховете, че е готов на сериозни компромиси в името на титлата "премиер". Според местните политически анализатори Фотис Кувелис би искал да заеме мястото на министър-председател само, ако се направи правителствена коалиция със СИРИЗА. При положение, че от картината ще отсъства радикалната левица, от която Кувелис произхожда, той не иска да оглави правителство с членове главно на ПАСОК и Нова демокрация. Лидерът на ПАСОК от своя страна заяви, че идеите на Фотис Кувелис за бъдещето на Гърция се доближават изключително много до програмата на социалистическата партия.

Евангелос Венизелос заяви, че се срещне първо с про-европейско настроените партии, а след това ще осъществи разговори с лидерите на анти-меморандния фронт. Лидерът на "Независимите гърци" панос Каменос, който се отлюспи от Нова Демокрация, защото иска Гърция да се откаже от договора за финансова помощ, отказа да се срещне с Венизелос. "В международното право има възможност да се анулира договор, който се смята за неприемлив", заявява Каменос пред Real FM и продължава: "Първо ще направим комисия за оценка на състоянието на външния дълг, а след това се ще отнесем до правосъдието, за да анулираме двата Меморандума за финансова помощ".

В петък сутринта Евангелос Венизелос ще се срещне с ръководителя на Нова Демокрация Андонис Самарас.

Категории: Политика мандат правителство Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus