Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трети избори няма да има, поне не съвсем скоро

17 Юни 2012 / 21:06:28  Анастасия Балездрова
1062 прочитания

Два часа след края на гласуването и много преди обявяването на изборния резултат, GRReporter потърси мнението на един от водещите гръцки журналисти и анализатори Фанис Папатанасиу за вота на гърците и основната цел: възможностите за сформиране на кабинет. На 6 май, когато се проведоха предишните избори той беше посочил, отново в интервю за нашата агенция, че Нова демокрация и ПАСОК ще се опитат да обединят проверопейските политически сили.

Г-н Папатанасиу, как коментирате изборния резултат?

Трябва все пак да изчакаме да видим крайните резултати. Ако наистина се потвърди победата на Андонис Самарас ще трябва да видим колко лесно или трудно ще бъде сформирането на кабинет с евентуалното участие на ПАСОК и Нова демокрация. По всичко личи, че това няма да бъде лесно.

От там нататък и ако успее да се сформира е интересно да видим как ще проходи един такъв кабинет, като се има предвид, че в него няма да участва СИРИЗА, която печели един толкова висок процент.

Другото нещо, което регистрираме е един много силен вот на фронта срещу меморандума, в който участват СИРИЗА, Независимите гърци и Златна зора. Тя не само запази процента си, но и го повиши и това е една от изненадите.

Не е ясно дали един такъв кабинет ще може да приложи нещата, за чието изпълнение Андонис Самарас и Евангелос Венизелос гарантираха, като се има предвид реакцията, която ще имат от силите, останали извън него. Също така не е ясно дали той ще има възможността да преговаря за условията на меморандума, както Андонис Самарас обеща преди изборите. Дали ще успее да се възползва от създалата се в Европа атмосфера и дали ще може да постигне значителни промени?

Всичко в момента е много относително и нещата ще продължат да са такива и през следващите дни. Като цяло не мисля, че създаването на кабинет ще е лесна задача.

Какво предопредели днешния вот?

Дилемата „евро или драхма” беше по-очевидна, но в същото време беше и по-сложна. И това, защото част от гърците се запитаха дали не трябва да обсъдим възможността да напуснем еврозоната и да поставим дъно на варела. От друга страна, под международния натиск и страха за утрешния ден, те се смущаваха.  Всички знаят, че драхмата ще доведе страната до много трудна ситуация и особено в началото след нейното въвеждане. Мисълта на всеки грък пред избирателната урна беше точно този: Дали пък все пак не трябва да сложим дъно на варела?! От социологическите проучвания и изборния резултат пролича, че това уплаши доста хора. В обратния случай СИРИЗА щеше да получи по-висок процент.

Колко смятате, че ще просъществува този бъдещият кабинет, какъвто и да е той?

Никой не може да предвиди. Първо, зависи от това кои партии ще участват в него. Евангелос Венизелос беше казал, че няма да участва в коалиционен кабинет без СИРИЗА и Нова демокрация. Все още не знаем дали ще отстои тази своя позиция. Също не знаем дали ще участва и Демократичната левица. Всичко е много относително. Аз смятам, че идващата седмица също ще бъде изпълнена с големи промени. Не мисля, че сформирането на кабинет ще премине през много препятствия.

Очаква се силен международен натиск в тази насока.

Да, това е така. Но трябва да се вземе предвид и това какво може да бъде бъдещето на този кабинет в дадените условия и силната подкрепа на гражданите към партиите, които са срещу меморандума.

Смятате ли, че са възможни и трети избори?

Не, не мисля, че ще стигнем до такова решение, поне не скоро. Смятам, че ще се създаде правителство на националното единство, което да е начело на страната за даден период: следващите месеци, година, не зная точно.

Категории: Политика избори правителство Фанис Папатанасиу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus