Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Третият райх оживя на Синтагма

09 Октомври 2012 / 14:10:45  Виктория Миндова
1446 прочитания

Гняв и лозунги срещу Германия и канцлера Ангела Меркел заля центъра на Атина по обед. Десетки хиляди Гърция се събраха на централния площад Синтагма пред парламента, за да изразят несъгласието си с мерките за фискална консолидация, които идват с помощния пакет от Европа и Международния валутен фонд.

Синдикалистите от организациите за местно самоуправление показаха особена театралност и техният поход бе предшестван от малък джип и трима работници облечени в униформи на военни от третия райх. Нацистки поздрав и викове предизвика еуфория и аплодисменти в протестиращите наоколо, които скандираха “Меркел-вън!”.

След шествието на служителите в държавния сектор дойдоха и представителите на синдиката на Гръцката комунистическа партия ККЕ-ПАМЕ. Те се събраха малко след 13 часа на площад Омония, за да се слеят по-късно с общия протест на Синтагма. Членовете на ПАМЕ скандираха познатия лозунг “Напред, народе! Не прекланяй глава. Единственият път отново е борба”. На площда пред парламента имаше и малка група поддръжници на анархистичните движения, които около два следобед изглеждаха спокойни. Те държаха червено-черни знамена и викаха: “Гърци, турци, македонци – враговете са в банките и в министерствата”.

В по-ранните часове пред Народното събрание се събраха привържениците на парламентарната опозиция СИРИЗА. Те посрещнаха с овации лидера на радикалната левица Алексис Ципрас, който заяви: “Днес Меркел идва в Атина, за да подкрепи ‘меркелистите‘ си  - Самарас, Венизелос и Кувелис”. Той заяви, че Гърция не трябва да става опитното животно на Европа и подкрепи протестиращите. След това се изтегли към входа на парламента.

Категории: Общество стачки протести Атина Меркел третият райх Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus