Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трима арестувани за източване на кредити от Пощенската каса

09 Януари 2014 / 18:01:08  GRReporter
964 прочитания

Трима арестувани, седем заповеди за арести и общо 25 са обвиняемите по случая с получаването на неправомерни кредити от Пощенската каса. Това са резултатите от продължилото с месеци съдебно разследване, което бе инициирано от публикации в печата.

През изминалата нощ в Атина и Солун бяха арестувани трима души на възраст 47, 48 и 75 години. Сред обвиняемите са бизнесменът и собственик на телевизия AlphaTV Димитрис Кондоминас, чиято стая в болницата вече се охранява от полицаи и бившият управител на банката Ангелос Филипидис.

Разследването започна на 3 юни 2013 по заповед на прокурорката за случаи с корупция Елени Райку и бе проведено от нейната помощничка Попи Папандреу. В края на досъдебното разследване бе представен доклад, според който 25-те обвиняеми ще трябва да отговарят по следните обвинения:

- Измама в ущърб на държавата, проведен при особено утежняващи вината обстоятелства. Според наказателния кодекс конкретният термин обозначава престъпно действие, при което извършителят е имал полза от предмет с особено голяма стойност и загубата на държавата от това надхвърля сумата от 150 000 евро.

- Многократна измама, довела до имуществени щети за над 30 000 евро.

- Съучастие в измама.

- Узаконяване на приходи от незаконни дейности (пране на мръсни пари).

- Съучастие в изпирането на мръсни пари с утежняващо вината обстоятелство, описано в отделен член на закона в случаите, когато извършителят е банков служител.

Отделът за контрол на банковата система на Банката на Гърция е издал пет доклада по случая, а разследването е засегнало всички „проблемни” кредити, дадени между 2007 и 2012.

Прокуратурата установи наличието на много случаи, в които е било дадено прекомерно финансиране на компании и бизнесмени, които очевидно не са спазвали условията за получаване на кредитите. От своя страна ръководството и служителите на Пощенска каса са нарушили законодателството в ущърб на имуществото на банката и на държавата, което и до днес не е възстановено.

Прокурорката Попи Папандреу е установила случаи на узаконяване на приходи, получени от конкретните незаконни кредити, като сумите са били скрити в офшорни фирми или използвани за закупуване на имоти в чужбина. Общите загуби за банката са в размер на 400 – 500 милиона евро.

Според съдебни източници кредитите за милиони евро са били отпускани без достатъчно гаранции от страна на техните получатели и в нарушение на законодателството от страна на управителя на Пощенска каса. Парите не са били използвани за инвестиции, а само за лична облага на бизнесмените, след като нито един от заемите не е бил използван за целите, за които е бил получен.

Същите източници твърдят, че измамата е свързана със откупуването на компания за кредитни карти от Пощенската каса, като нейният управител избрал конкретен бизнесмен. Само от нея загубите за банката възлизат на 100 милиона евро. Според други сведения членовете на управителния съвет на банката били заблудени за продукта, който купували, в резултат на което загубите се увеличили още няколко пъти.

Двама от обвиняемите по случая вече се явиха пред прокурорските власти. Бизнесменът Димитрис Кондоминас подаде искане за отлагане на показанията му. Срокът, който получи е за следващия вторник. В съобщение към медиите той посочи, че бизнес дейностите му са напълно законни, а заемите, които е получило консорциума Demco, чийто борд ръководи се покриват напълно от личното му имущество.

Кондоминас продължава да се намира в частна клиника, където се лекува от два дни. Днес той бе посетен от следователя Георгиос Андреадис и съдебен лекар, който трябваше да установи какво е състоянието на неговото здраве. Според гръцката информационна агенция АМНА, която се позовава на съдебни източници лекарят е заявил, че за да издаде официален документ, Кондоминас трябва да бъде преместен в държавна болница.

Бизнесменът е роден през 1939 в Атина. Завършил е Американския университет в Бейрут, след което започнал работа като застраховател. През 1969 учредил застрахователната компания Interamerican заедно с Алекаандрос Тамбурас. Той остава председател на борда на консорциума и до днес.

През годините е учредил или откупил много други компании, сред които са: банка Interbank, която по-късно бе погълната от Eurobank, компанията Intertech - изключителен представител на продуктите на Panasonic в Гърция, частната клиника „Евроклиники”, банка Novabank, която през 2006 бе преименувана на Millenium bank, самолетите и хеликоптерите на Interjet, компанията за биологично земеделие GreenFarm, 100 на сто от акциите на телевизия AlphaTV и радио Alpha radio 98,9, кино залите Village Roadshow Greece, телевизия Channel 9 в Атина и радио Alpha 98,9 в Солун, а от 1998 до 2001 бе собственик на баскетболния клуб Арис.

От своя страна бившият управител на Пощенска каса Ангелос Филипидис, чието име също бе намесено в разследването заяви, че е готов да застане пред съдебните власти и да даде обяснения за отпуснатите кредити. Той каза, че се намира в чужбина в рамките на планирано пътуване, което е трябвало да продължи около месец, но допълни, че ще ускори връщането си в Атина през следващата седмица.

Категории: Криминална хроника кредити Пощенска каса източване съдебно разследване арести бизнесмени Димитрис Кондоминас Ангелос Филипидис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus