Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тройката и Барозо искат от Гърция действия, а не обещания

26 Юли 2012 / 15:07:51  Виктория Миндова
1183 прочитания

Дойде време за реални промени в Гърция и връщане назад няма. Това са заключенията, които могат да се извадят след първата среща на ръководителите на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия с финансовия министър Янис Стурнарас. Той представи пред надзорниците общите рамки на първия вариант на плана за съкращения в бюджета на стойност от 11,5 милиарда евро.

Голяма част от гръцките медии наблягат на факта, че тройката не е поискала допълнителни мерки за финансови съкращения, но това не означава, че следващите месеци ще са по-леки за гърците. В досега съгласуваната програма за финансова помощ са вписани намаления на заплатите на държавните служители, на пенсиите, на разходите за здравеопазване и за социална помощ. Отворена остава възможността за директни съкращения на държавни служители и окончателно закриване на държавни организации и предприятия – тема, която се заобикаля тенденциозно, защото е особено деликатна за гръцките политици в трите години на задълбочаваща се икономическа криза.

“Днес обсъдихме много теми свързани с реформата за 2012 и 11,5 милиарда евро съкращения. Говорихме за процесите свързани със структурната реформа, развитията в банковата система и начините, по които ще се покрият финансовите нужди на страната, защото все още не сме получили някои траншове по заема. Дискутирахме всички важно въпроси, но на практика нито една от темите не бе приключена. Има добра воля и от двете страни да се намерят възможности най-добрите решения”, заяви след срещата високопоставен източник от министерството на финансите.

Стурнарас ще води борба на два фронта. Единият е на преговорната маса с институционалните кредитори на Гърция, а другият е с подмолните води в политическото управление. Въпреки, че Гърция има трипартийно коалиционно правителство съставено от Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната левица, то не е хомогенно във вижданията си за пътя на финансово оздравяване.

След като финансовият министър се срещна с ръководителите на надзорната тройка, списъкът със съкращенията в бюджета бе представен пред ръководителите на трите управляващи партии. Той включва таван на пенсиите до две хиляди евро и намаление по скала на пенсиите под това ниво. Намаление със задна дата на заплатите на държавните служители чрез промени в щатната таблица и окастряне на 10% от възнагражденията на военните и полицаите. До края на годината ще последва премахване на поредица от социални помощи и добавки, а пенсиониращите се, които са осигурени в социални фондове с дълбоки дефицити ще понесат 25%-30% намаление на еднократното обезщетение при пенсиониране. Актуализациите на заплатите за стаж и принос към дейността ще бъдат замразени, а заплатите на управляващия персонал в държавната администрация също ще бъдат намалени. Не на последно място по важност е и решението, че държавата няма да плаща университетските такси на “вечните” студенти, а покритите от държавата здравни разходи на осигурените няма да надвишават 1500 евро на година.

Междувременно Citigroup заяви, че възможностите Гърция да излезе от зоната на еврото в следващите шест месеца са скочили отново на 90%. Основният ни сценарии предполага, че ще видим разпространяване на финансовите затруднения в страните от европейската периферия, които ще доведат до нова рецесия тази и следващата година, казват аналитици от банковата институция. За да се предотврати това нежелано развитие, Брюксел е впрегнал всички възможни средства да активира решителните реформи в Гърция. Председателят на Европейската комисия Жозе Емануел Барозо пътува специално до Атина този четвъртък, за да се срещне в късния следобед с премиера Андонис Самарас и да се информира от първа ръка за плановете на трипартийното управление. Премиерът увери европейския лидер, че правителството е решено да проведе всички договорени реформи според Меморандума за финансова помощ, но настоя да се ограничат изказванията на други евро-ръководители, които пречат на изпълнението на програмата. Самарас обърна специално внимание на нуждата европейските институции да предприемат допълнителни мерки за ограничаването на проблемите с нелегалната имиграция и гарантира, че Гърция ще бъде коректна към задълженията си спрямо институционалните кредитори.

Барозо от своя страна заяви, че има пълно доверие в гръцкото правителство и подчерта, че е дошло време за действие. Европейците отказват да приемат празни обещания. Той настоя, че държавното управление трябва да ускори приватизационните процеси, реформите в държавната администрация и да предприеме сериозни действия срещу данъчните нарушения. “Ключовата дума е прилагане, прилагане, прилагане” бе категоричен председателят на Европейската комисия и допълни: “Основният проблем е приложението (на мерките), за да се достигнат реални резултати. Посланието на европейските партньори е, че закъсненията в изпълнението трябва да приключат. Думите не са достатъчни. Действията са много по-важни”. Жозе Емануел Барозо се обърна и към евроскептиците в Гърция, които смятат, че страната ще се справи по-добре извън рамките на еврото. Той обясни, че реформите и оздравяването в европейската общност ще са много по-резултатни отколкото промените, които ще настъпят от евентуален GREXIT. “Всички в еврозоната и Европейския съюз трябва да работят заедно, както еврозоната, така и в Гърция за бъдещето на общата валута и общия европейски проект. Понякога се страхувам, че някои хора не са разбрали, че всички сме в една и съща лодка в Европа. Затова гърците и останалите европейски народи трябва да покажат една и съща решителност в ангажиментите, които са поели”.

Категории: ИкономикаПазари тройка Атина надзорна мисия Барозо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus