Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Тройката иска шестдневна работна седмица в Гърция

04 Септември 2012 / 14:09:06  GRReporter
1391 прочитания

Шестдневна работна седмица за всички сектори, премахване на ограниченията на работното време за търговските обекти, край на следобедните почивки на магазините и определяне на 11-часова минимална почивка на ден. Това са само част от препоръките на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия към гръцкото правителството за промени в трудово-правните отношения в страната. Издание Вима публикува официален документ non paper от надзорниците към гръцките управници със списък от реформи, които трябва да подобрят трудовия пазар и да допринесат за съживяване на производителността в Гърция.

Тройката настоява, че работното време трябва да стане по-гъвкаво, работните часове през седмицата трябва да се увеличат, както и да се въведат нови правила за ползването на годишните отпуски. Те препоръчват пълна и безусловна либерализация за всички сектори, като държавните институции наблегнат на контрола върху ефективността труда, отколкото на процедурите по издаване на разрешения. Идеята е да се премахнат бюрократичните пречки пред предприемачеството,  но и да се подобри контрола и да се въведат по-строги наказания при установени нарушения (недекларирани доходи, работа на черно и т.н.).

В допълнение кредиторите на Гърция настояват пенсиите в страната да се пригодят към новите условия, като отбелязват в скоби, че трябва да се защитят хората в третата възраст, които имат най-ниски доходи.

Тройката настоява да се продължат реформите на трудовия пазар. Размерът на минималната работна заплата трябва да е съобразен с възможностите на пазара, като целта е да се стимулира заетостта в период на криза. В същото време трябва да се осигурят работни места, които предлагат специално обучение, за да може да започне да се преодолява проблема с промяната на квалификация. В документа се упоменава, че подобни програми, които предоставят преквалификация и нова работа на безработни трябва да започне да се прилага активно от края на този септември.

Разходите за работодателите, които не са свързани с производителността и стойността на труда също трябва да бъдат значително намалени. В това число влизат вноските за пенсионно и здравно осигуряване и някои от данъците и таксите, които в момента бизнеса плащат. Тежестта на регулацията трябва да бъде намалена до минимум, като правителството се концентрира главно върху ефективността на производителността.

Синдикатът на заетите в частния сектор (ГСЕЕ) реагира светкавично на публикувания документ и изиска от правителството да не приема дадените предложения. Синдикалистите са категорични, че подобни промени в трудово-правните отношения ще имат катастрофални последици  за гърците. В официалното си обръщение ГСЕЕ говори за социална провокация и определя политиките наложени от правителството и тройката като неефективни и безперспективни. “Изискваме от министъра на заетостта не само да отхвърли категорично всяко от дадените предложения, но и да възстанови незабавно трудовото законодателство и Колективните трудови договори във вида им преди подписването на меморандумите за финансова помощ”, се казва в съобщението. 

Междувременно финансовият министър Янис Стурнарас се срещана на четири очи с германския си колега Волфганг Шьобле. Според гръцкия политик срещата е протекла в добър климат, а Дойче Веле съобщава, че разговорът на Шойбле със Стурнарас е знак за обрат в положителна посока на отношението на Берлин към Атина. Германската страна е настояла Гърция да изпълни коректно задълженията си по договора за финансова помощ, като особено внимание е било отделено на новия пакет от финансови съкращения в размер от 11,6 милиарда евро. “Постепенно се възстановява доверието между двете страни и се отваря път за искрено и отворено сътрудничество, което е още в самото си начало”, казват кръгове от двете министерства, цитирани от Нафтемборики.

Германското финансово министерство заявява, че очаква следващия доклад на надзорната тройка през октомври. От него зависи изплащането на следващия транш от финансовата помощ, който е на стойност 31 милиарда евро. Основната част от него е за рекапитализация на банките, за финансиране на дефицитите в социално-осигурителните каси и изплащане на част от дълговете на държавата към частния сектор. Дотогава страната продължава да пуска на пазарите краткосрочни държавни ценни книжа, за да покрива текущи нужди. Във вторник Агенцията за управление на външния дълг проведе търг на шестмесечни бонове, от който събра 1,14 милиарда евро. Лихвата по краткосрочния заем е 4,45%, а покритието е 1,95 пъти.

Опозиционната партия СИРИЗА е категорична, че политиката водена от трипартийната коалиция е погрешна и не дава реален шанс на страната да излезе от задълбочаващата се криза. Икономическата комисия към радикалната левица посети министъра на икономиката Костас Хадзидакис, за да се информира за плана стимулиране на финансовото оздравяване на Гърция. Опозиция и правителство остават на различни позиции по въпросите на приватизацията, управлението на финансовия сектор и реформите. СИРИЗА настоява за държавен контрол върху банките, отмяна на Меморандума за финансова помощ и засилване на социалните политики, без да дава алтернатива за финансиране на дефицита извън подписания със страните от Европа договор за финансова помощ. За посещението на Стурнарас в Берлин, СИРИЗА заявява: “Всяка среща на представители на гръцкото правителство с ръководители от Европа разкрива политическата голота на управляващите и липсата на плодотворно решение на проблема с оздравяването на външния дълг на страната и на цялата еврозона”.

Категории: Икономика тройка Гърция non paper шестдневна работна седмица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus