Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търсят рушветите на Цохадзопулос във Вашингтон

20 Октомври 2012 / 14:10:04  GRReporter
928 прочитания

Службата за борба с икономическите престъпления (СБИП) насочи внезапно вниманието си към района Олни във Вашингтон, за да открие следите на поне 60 млн. евро от програмите за въоръжаване. Замесени в скандала са бившият министър Акис Цохадзопулос и бившият генерален секретар по въоръжаването Янис Сбокос. Това ново разследване се опира на свидетелски показания, както и на документи, според които член на семейство Сбокос е закупил недвижим имот с голяма стойност в предградията на Вашингтон, а вероятно има и други инвестиции в САЩ. Освен това, с името на Сбокос се свързват и инвестиции в нощен център в Ираклио, както показва съдебното разследване. Друг мотив за разследването е една бележка на А. Цохадзопулос в която се говори за "връщането от Сбокос на пакет от 10 млн. евро, който същият е получил от член на известна бизнес групировка в къщата си през февруари 2003 г."

Когато Сбокос е призован да  даде показания преди 3 седмици пред съдебните служители, той твърди, че с въпросния член на групировката, който е споменат от Цохадзопулос, се е запознал през 2000 или 2001 г. при посещението на Вселенския патриарх в родното село на Сбокос на о-в Крит. Бизнесменът е съпровождал патриарха и е обещал съдействие на Сбокос по въпрос, свързан с дъщеря му. Двамата са се срещнали още един път на Крит и след това никога повече. Както показва проверката в публикациите на пресата, посещението на патриарха в селото е през 2002 г. Сбокос обаче не е уточнил пред разследващите, че на това събитие е присъствал и Акис Цохадзопулос и дори е държал реч в качеството си на министър на развитието.  Разследване на в-к Вима показва, че дъщерята на Сбокос е започнала да учи в САЩ една година преди предполагаемото искане и оказване на съдействие от страна на въпросния бизнесмен на Крит. Грешката в хронологията изобщо не изглежда случайна- вероятно Сбокос иска да скрие кога и по каква причина се е срещнал с този човек, за когото говори Цохадзопулос.

Дъщерята на Сбокос завършва медицина във Флорида през 2006 г. По време на следването си се запознава с грък, за когото се омъжва през 2007 г. в Ираклио. На сватбата присъства и самият А. Цохадзопулос, макар че - според Сбокос - връзките им тогава са били лоши. Според заявления на приближени до Сбокос, Цохадзопулос е дошъл неканен на събитието.

Дъщерята и зетят на Сбокос работят в болници в Йейл и Бостън. Това, което представлява голям интерес, е че те са закупили недвижим имот на стойност 510 000 долара в Олни, близо до Вашингтон. Приближени на Сбокос твърдят, че тази покупка е станала с ипотечен кредит.  СБИП обаче разследва възможността да се поиска съдействие от САЩ  за действителното икономическо състояние на семейството. Макар, че се издържат от заплати, през последните години  те сменят непрекъснато местожителството си.

 

СБИП разследва също и предполагаемата икономическа връзка на Я. Сбокос с голям нощен център в Ираклио- там, където е била сватбата на дъщеря му. Според събраните сведения, фирмата, която се посочва като собственик на заведението, е основана през 2002 г. с начален капитала 60 000 евро. За кратък период са сменени членовете на управителния й съвет и акционерният капитал е увеличен на 400 000 евро. В управителния съвет участва  роднина на Сбокос, както и един инженер, който в миналото е работил по общи проекти със Сбокос. От нощния център заявяват, че Янис Сбокос няма абсолютна никаква връзка с тях. От СБИП подчертават, че въпросната фирма непрекъснато променя членовете на ръководството си, както и името си и седалищата си в Атина. В собствеността вероятно е замесена и офшорна компания.

Категории: Цохадзопулос Сбокос подкупи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus