Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трудна седмица за световните борси

28 Септември 2009 / 12:09:14  GRReporter
1507 прочитания

Трудна седмица преживяха световните борси, като повечето големи индекси приключиха със загуби. Dow Jones падна с 0.81% до 9665.2 пункта, S&P 500 пък загуби 1.37% и затвори на 1044.9 пункта. Третият показателен индекс в Щатите Nasdaq затвори седмицата на 2090.52, загуба от -0.25%. В Япония, Nikkei завърши седмицата на 10265.9 пункта, промяна от -0.50%. Лондонският  FTSE 100, затвори на 5065.01 пункта – загуба от 1.90%. Лоши данни за недвижимите имоти са част от причината за низходящите индекси. През август, покупките на недвижими имоти се увеличиха с 3000 имоти до 429,000, но това е доста под очакваното от 450,000.

    В Гърция продължават въпросите за бъдещето на хилядите застраховани в компанията Аспис, която остана без лиценз миналата седмица. Клиентите с автомобилни застраховки остават застраховани за още един месец, след което трябва да търсят да се застраховат наново. А какво става с парите които са заплатили за цяла година? Ако остане нещо след като ликвидаторите са разплатили дълговете на Аспис, и платили данъците, тогава то ще бъде поделено на клиентите. По-тежко е положението за застраховани жилища, където предложението за едномесечно покритие не важи.

    Olympic Air, компанията неследник на националния превозвач на Гърция, Olympic Airlines, ще започне действие от вторник, когато Olympic Airlines предава повечето от 28-те международни полети и 26-те вътрешни полети. Olympic Air получи близо 1.1 милиарда долара инвестиции, с близо 5000 служители и 32 самолети. Ако ПАСОК спечели изборите, се очаква да направи оферта за маршрутите до Тел Авив, Истанбул, Кайро и няколко гръцки острови, които ще оперират под старото име.

Съмнения за продължителността на икономическото възстановяване, и нестабилните движения в цената на долара, задържаха и тази седмица цената на петрола около $65, доста по-ниски от преди месец, когато тя удари $75. Еврото продължи възхода си спрямо паунда, като курсът вече достигна до 1.08 евро за паунд, като някои обменни бюра дори предлагаха по-малко от едно евро за паунд.

Категории: ИкономикаБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus