Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трудностите тепърва предстоят за гръцкото правителство, казва Eurobank

21 Февруари 2013 / 13:02:45  GRReporter
1040 прочитания

Една от най-кризисните точки в програмата на гръцкото правителство в момента е освобождаването на 25 хиляди държавни служители от публичния сектор до края на годината. Тя засяга служители, които заемат административни длъжности подлежащи на закриване и трябва да се оповести до края на февруари. Това сочи седмичният доклад на Eurobank за икономическото развитие на Гърция, който следи и анализира изпълнението на финансовата програма на правителството.

Вместо съкращения правителството обяви, че ще преназначи 1821 души държавен персонал на 2423 свободни места в министерствата на труда, социалното осигуряване, здравеопазването, гражданския ред и на правосъдието. “Като вземем предвид, че обявените свободни работни места в публичната администрация са повече от свободните служители, не може да се очаква, че ще има уволнения” се посочва в доклада на финансовата институция. Финансистите предвиждат, че държавното управление ще потърси разрешението на надзорниците от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка да отложи колкото се може повече реалните уволнения.

Мисията на кредиторите ще се върне в началото на следващата седмица в Атина, за да провери как върви изпълнението на Програмата за стабилност, договорена в края на 2012. Дотогава темата с отстраняването на 25-те хиляди държавни служители трябва да бъде разрешена, за да може страната да продължи да получава финансовата помощ. Мисията на кредиторите ще се върне в началото на следващата седмица в Атина, за да провери как върви изпълнението на Програмата за стабилност, договорена в края на 2012. Дотогава темата с отстраняването на 25-те хиляди държавни служители трябва да бъде разрешена, за да може страната да продължи да получава финансовата помощ. “Завършването на програмата “отстраняване” (на държавни служители) има политическа цена, но в същото време ще повиши доверието не само в гръцкото правителство, но и в страната като цяло”, отбелязват анализаторите.

От банката предвиждат, че първото тримесечие на тази година е критично и поради въвеждането на поредица от нови данъци, които са крайно непопулярни сред гражданите. Успехът на правителството в приходната политика ще зависи от събираемостта на просрочените задължения към държавата, сключването на успешни приватизационни сделки, от активирането на големи инфраструктурни проекти и пускането в действие на останалата наличност от европейските субсидии (ЕСПА).

В предпоследната седмица от февруари Европейската комисия трябва да отпусне 2,8 милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). От Eurobank оценяват, че това няма да е проблем, защото Гърция е изпълнила задълженията си по договора за финансова помощ към този период. Правителството е внесло закона за актуализация на Средносрочния план за фискална консолидация (2013-2016), с който се установява максималното ниво на разходите на министерствата в централното управление.

Междувременно безработицата в Гърция до ноември 2012 достигна 27% от активното работно население на страната. Тя се е покачила с 10% в сравнение със същия период на миналата година и перспективите са, че ще продължи да нараства. Безработните са надминали 1,3 милиона, а гражданите, които са регистрирани като работещи в 11 милионната страна са само 3,6 милиона души. Гърция измести Испания от първото място в безработицата между страните от Европейския съюз, като най-тежка остава ситуацията при младите хора. 62% от младежите до 25 години остават извън трудовия пазар без значение от нивото им на образование и допълнителни умения. Безработните до 25-годишна възраст през 2008 са били 23%, се посочва в доклада на Eurobank.

Категории: ИкономикаКомпании икономическа криза Гърция безработица Юробанк
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus