Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Туристи събират реколтата в Гърция

07 Юни 2014 / 17:06:01  GRReporter
1480 прочитания

Производители от Северна Гърция се боят, че плодовете, които не са засегнати от лошото време напоследък, ще изгният по дърветата  πако следват закона, след като не намират работна сила в Гърция, нито чужденци, които да ги оберат.

Както заявяват, гърците не искат да работят по нивите, а чужденците, въпреки желанието си, струват много скъпо, след последните законови поправки във връзка с влизането, престоя и работата в Гърция.

Така, може средната надница да е 25 евро, плюс изхранване и подслон, но при липсата на законна работна ръка прибирането на реколтата става от „туристи”-тоест чужденци, влезли с туристическа виза в страната , но без разрешение за работа.

За преследването от страна на полицията на незаконни работници в района на Лариса говори производителят на череши Георгиос Зейкос, добавяйки, че „не стигат всичките документи, не стига лошото време, сега трябва да внасяме прекомерни суми за назначаването на чужденци в нивите ни, и заради това, че не можем да ги дадем, ни налагат глоби от 10 500 евро за всеки един работник без разрешение за работа.

Гърците не понасят работата на полето

Изразявайки безпокойството си за бъдещето на сектора, плюс тежките международни обстоятелства (положението в Русия и Украйна, които са главните вносители на гръцките плодове и зеленчуци), Зейкос отбеляза, че „ние, производителите, рискуваме да назначаваме чужденци и да си играем на криеница с полицията просто защото не можем да платим”. За гърците той каза, че някои не искат да работят по нивите, защото това е непостоянна работа, а други са лошо научени и си живеят с години безработни.

Производителят от Пела Трифонас Пефкос отбеляза ясно, че „повечето гърци не издържат на работата на полето, защото е тежка”. Той се пита кой грък ще се качи целия ден (от 7 сутринта до 6 вечерта) на дървото да бере череши.

На същата вълна е и производителят от Иматия Тодорос Папаконстантинос, който добавя и нови параметри- че3 много безработни гърци не знаят къде да се обърнат, за да потърсят работа на нивите.

„Цялата земеделска класа е заплашена от затвор” подчертава председателят на организацията на производителите от Иматия Христо Янакакис, и допълва: „районът ни се нуждае от повече от 5000 души за различни селскостопански дейности, не само на полето, но и за работа в консервните фабрики, и макар че икономическата криза засегна финансово семействата, няма желание за работа.

Умножи се цената

Говорейки за назначаването на чужденци, Янакакис отбеляза, че докато миналата година цената за назначаване на един човек не е надвишавала 200 евро (депозит и гаранция за осигуровки в банка), днес тя надвишава 1200 евро.

Както подчерта той, според закона, всеки производител ще трябва да внесе за всеки един работник чужденец 180 евро за издаването на виза, 150 евро депозит и осигуровки за 2 месеца, по 178 евро, общо 506 евро, предплатени през март с подаването на искането. След това трябва да внесе осигуровки за още 2 месеца до края на август, плюс още 150 евро депозит, общо 862 евро. За 75 работни дни това означава допълнително натоварване от 11,49 евро на ден.

Успоредно с това, според него мотивацията за незаконно наемане на работници е голяма, защото ако не се декларира в счетоводните книги  цена на труда, остатъкът се облага с 13% данък. А ако се декларира, се облага с 44,19% за осигуровки и депозит. При това данъкът се внася на следващата година, а осигуровките и депозита- на момента, и като резултат има увеличено назначаване на незаконна работна ръка и риск от протести в селското стопанство, които ще бъдат оправдани.

 

Категории: земеделие производители незаконна работна ръка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus