Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Туризмът vs GREXIT

20 Юни 2012 / 18:06:59  Виктория Миндова
2964 прочитания

Една от многото жертви на задълбочаващата се финансово-политическа криза е гръцкия туризъм, който има решаваща роля за икономиката на средиземноморската страна. Репортажите за постоянни размирици, сблъсъците между недоволни граждани и полицейски части, опожарените банки и затворените предприятия оставят горчив вкус във външните наблюдатели. Политическата нестабилност и спекулациите около това, дали Гърция ще се върне към драхмата влоши допълнително ситуацията и туристическите агенции отбелязват отлив на туристи от традиционно “гръцките” пазари. Ето как коментира развитията Николас Келаидитис от Гръцката асоциация на туристическите агенции специално за GRReporter.

Очаквате ли намаление в туристическия поток за сезон 2012?

Спадът може да бъде 10%, 15% или 20% в сравнение с миналата година - това не е добре. Както разбирате това намаление създава сериозни проблеми за туристическите бюра. Най-големият проблем обаче в момента остава ликвидността на пазара. Банките са преустановили финансирането на реалния бизнес. В резултат на това не можем да правим нови инвестиции, защото спестяванията ни не са големи. В същото време доброто име и състояние на фирмите вече нямат тежест, главно защото съществува несигурност. Спекулациите, че Гърция ще излезе от зоната на еврото са неверни  и катастрофални за местния бизнес.

Задкулисно се играят различни политически игри и бизнес партньорите ни искат да видят накъде ще отидат нещата. До преди шест месеца имахме чудесни отношения например с италианския си колега, на който имах възможност да платя задълженията си с отсрочка поради добрите бизнес отношения създадени през годините. Сега тази практика вече не може да се прилага. Всичките ни сътрудници искат услугите им да се предплатят и то не два-три дни преди заминаването на групата, а поне две седмици преди това.

Какви мерки може да предприеме реалният бизнес, за да неутрализира несигурността, която създава политическата система в Гърция?

Седмица преди повторните парламентарни избори, представителите на туризма се срещнахме с членове на двете най-големи политически сили (Нова Демокрация и СИРИЗА). От разговорите стана ясно, че политическите представители са съгласни, че трябва да има помощ за туризма, както и промяна на имиджа на Гърция. Трябва да се промени схващането, че страната е пред разпад, защото не е. Имаме проблеми, но нещата все още не са катастрофални. Ако продължим обаче с това темпо и този имидж, накрая наистина ще се стигне до катастрофа. Затова бизнеса се бори да подобри външния имидж на страната. Това, което показват големите медии не изразява реалния живот в Гърция. След като се подобри лицето на страната, трябва да се даде тласък на туризма. Този сектор може да донесе пари в държавата веднага в този момент. Ние, от туристическия бизнес не казваме, че не трябва да се развие тежка индустрия или да не се инвестира в добива на горива. Нека подобни проекти се движат успоредно, но да не забравяме, че резултатите от тях ще дойдат в дългосрочен план, а туризмът може веднага да допринесе за укрепването на БВП.

Това е важно заключение за всяка партия, която ще бъде на власт днес или утре. Въпросът не е да се делим на болшевики и капиталисти. Важното е народът да оцелее. Да дойдат средства в страната и да се спасят осигурителните фондове. Причинно-следствените връзки са много важни тук. Ако Гърция като страна има лош имидж, туристическите агенции са принудени да промотират един сам по себе си недобър продукт. Както разбирате туристическите бюра са като малки посолства на страната. В момента се опитваме да продадем един продукт (Гърция) с лош имидж, който може да не отговаря на реалността, но няма как да убедим външния свят и се опира единствено на миналото и природната красота. Това не помага на работата ни, а пречи. Следователно Гърция ще бъде посетена от по-малко туристи, което неизбежно води до уволнения и фалити. Това от своя страна намалява приходите в социалните каси и крайният резултат е, че кризата и безработицата се задълбочава.

Какво според вас трябва да направи незабавно новото правителство, за да се преустанови отрицателния ход в туризма?

Първото нещо, което трябва да се поправи е ДДС. В момента различните туристически услуги имат три различни ставки на ДДС. То трябва да се смъкне до ниската стойност на данъка от 6,5% главно, за да подобри конкурентоспособността на гръцкия туристически продукт. Подобно действие може да не даде голяма разлика в цената за крайния потребител, но ще помогне в голяма степен да се подобри климата около местния туризъм и ще подобри офертите за външните туроператори, които ще плащат по-малко за ползваните услуги.

Чуждестранните туроператори знаят, че Гърция се продава от само себе си като туристическа дестинация. Ние сме атрактивен пазар с постоянен интерес към нас. В момента, в който цените на пакетите станат по-атрактивни, туроператорите ще дадат отново приоритет на Гърция в предлаганите пакети. Това е тема и на реклама.

Ако трябва да разгледаме въпроса в по-обща рамка мога да кажа, че Гърция трябва най-сетне да установи една стабилна и ефективна данъчна система. Не мога да знам каква ще е тя и нямам нищо против дори и държавата да каже, че ще ми удържа по 30%-35% от общия доход – стига да сме сигурни, че данъчната система е стабилна и непроменлива, така че да мога да направя своя дългосрочен план за действие.

Как се смени профилът на туристите, които идват в Гърция в последните две години?

Категории: ИкономикаПазари туризъм Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus