Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Убийци и крадци между бегълците от затвора в Трикала

27 Март 2013 / 11:03:51  GRReporter
1790 прочитания

Убиец на полицаи, група крадци, които специализират в кражбите от банкомати и още няколко обирджии са между бегълците, които полицията в Гърция издирва след зрелищното им бягство миналата седмица от затвора в Трикала. Според последната информация на властите те ще се опитат на всяка цена да пресекат границата и поне за кратко да се върнат в Албания, откъдето произхождат. Междувременно полицията се опитва да установи какво точно случили по време на бягството и кой по кого е стрелял.

Двама от 11-те бегълци, Кала Клемент на 25 години и Мурати Адмир на 47 години са част от смесена престъпна организация от албанци и гърци, които бяха разбити от местните власти през януари 2013. Те са обвинени за девет обира на банки и още няколко опита за обир на финансови институции, като натрупания капитал от кражбите надминава два милиона евро, предава Вима.

Тази престъпна организация има тежко въоръжение и при арестуването на членовете й са намерени автомат Калашников, пълнители, три пистолета Токарев, пет ръчни гранати и саморъчни взривни устройства. През 2010 в Аргос и през 2012 заловените са участвали в въоръжена схватка с полицаи, но са успели да избягат. Характерно за тази престъпна група е, че са влизали в банки, като са рязали защитните решетки. Още трима, освен двамата бегълци от тази банда остават незаловени, между които е и братът на Кала Клемент. Полицията има сериозни подозрения, че техните съмишленици останали на свобода са подпомогнали бягството на рецидивистите миналата седмица.

27-годишният Лули Флолат е също между бегълците. За него се смята, че е бил лидер на престъпна група специализирала в ограбването на възрастни хора в района на град Волос. На 18 май 2011 неговата група са разбили къщата на 55 годишен мъж, с цел грабеж. Малко след това съпругата на жертвата на грабежа е намерена мъртва. Полицията я е открила вързана и измъчвана. Властите подчертават, че групировката на Флолат се отличава с особената си кръвожадност. По-голямата част от техните жертви са намирани с вързани ръце и крака и в лошо състояние.

Мариян Кола или познат още като Мазан на 36 години е познат на полицията от сблъсъка му с полицията в Атина в района на Вирона през 2010. В престрелката е бил оцелен и убит на място 25-годишен член на бандата, но Мазан е успял да избяга.

35-годишният Требета Ермал или Литро, заловен през февруари 2012 е друг познайник на полицията, който бяга за втори път от същия затвор. Ермал специализира също в кражбите и първият път когато е избягал от Трикала през 27 май 2010 е имал само един съучастник. Другите трима от общо осемте на свобода са 24-годишният Лика Едисон, 31-годишния Сулах Фатос и 27-годишния Купа Илир. Илир е бил заловен за притежание и пренос на взривни вещества, а другите двама са извършили поредица от дребни кражби и взлома в периода 2011-2012.

Междувременно проучване на полицията сочи, че 83% от нападенията в Гърция се извършват в еднофамилни къщи или малки домове. Те се смятат за най-лесна плячка и стават център на внимание на престъпниците. Други 22% от нападенията са за партерни етажи и апартаменти на първия етаж. Властите отбелязват, че най-често кражбите с взлом се извършват между два и пет часа сутринта. Ако преди години по-голямата част от кражбите се извършваха от чуждестранни престъпни групи, които действат на територията на Гърция, то сега все по-често се засичат гръцки престъпни групировки, които започват да монополизират обирите в частни домове и банки.

Според статистиката на гръцката полиция през 2012 са регистрирани в цялата страна 1191 нападения срещу къщи, като 794 от тях са в района на Атика. За сравнение през 2011 са били 912 и 432 нападения над къщи през 2010. Кражбите със взлом през 2012 са били 28 193, което отбелязва значителен скок в сравнение с 2010, когато те са били 24 603.

През 2012 са заловени 467 крадци, от които 43% са от гръцки произход, а 57% са чужденци. Наблюдава се значително повишение на арестуваните гърци, които много често си сътрудничат със закоравели престъпници от трети страни. Местните крадци предпочитат кражбите с взлом. “Основната цел на престъпниците са еднофамилни къщи в по-отдалечени или селски райони, които крадците намират за особено уязвими. Те имат лесен достъп до дома и представляват лесна плячка”, коментират представители на гръцките власти.

Категории: Криминална хроника Трикала бягство затвор албанци нападения кражби убийства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus