Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Учениците в частните училища намаляват

05 Юли 2010 / 12:07:41  GRReporter
1662 прочитания

Учениците започнаха да се отписват от частните училища и да се обръщат към държавните, тъй като родителите не могат да си позволят да плащат високите такси заради икономическата криза. Това се забелязва още от детските градини – родителите все повече се оглеждат за места в държавните детски градини, а молбите в кметствата са толкова много, а в детските градини няма достатъчно места.

Кризата окончателно нанесе удар и върху частните училища според данните за новата училищна година, които показват спад в записванията за началните класове, който се очаква да бъде по-висок от 25%.

В междинните класове спадът е около 15% дори за най-популярните частни училища, които в миналото съставяха списъци с чакащи, а сега със затруднение запълват класовете си. „Едно време имаше опашки от родители, а сега правиме купон, ако се появи някой” заявява за вестник Етнос учител от престижно частно училище.

1. В около 500-те частни училища се учат около 95 000 ученици или 7% от учениците в страната.

2. Чатсните училища не са единствено за богатите родители, като за пример са по-малките училища в кварталите, където се учат деца на родители от средна ръка, които плащат от излишъка си най-вече за да се чувстват сигурни, за превоза, но и защото в тези частни детски градини и училища има по-малък брой деца на емигранти или изобщо няма.

3. От 500-те частни училища в страната само няколко десетки са в категорията елитни с невероятно високи такси. Повечето училища са за по-малък брой ученици и могат да си позволят да изпратят там децата си и родители от среданат класа. Тези училища явно ще понесат най-големия удар от кризата, тъй като за скъпите частни училища винаги ще има платежоспособни родители от по-богатите слоеве на обществото.

Много т училищата са застрашени да затворят, а учителите да останата безработни. Трудният период, през който минава страната и увеличенията на учебните такси се струват на семействата като непостижим лукс. „вероятно е дошъл момента собствениците на училища да се решат да погледнат на училищата си не като на фирми, а като ядра за прозводство на обществено богатство” казва председателят на Съюза на учителите в частни училища Михалис Курутос. Според него за да оцелеят частните училища трябва веднага да се променят отношенията на собствениците с учителите, които работят в средновековни условия и да паднат таксите, за да покажат собствениците, че могат да се пригодят към новата икономическа среда.

Категории: Общество частни училища ученици учители собственици криза учебни такси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus