Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Учители обвиняват Георгиос Бабиниотис в конфликт на интереси

02 Април 2012 / 18:04:04  Анастасия Балездрова
958 прочитания

Само две седмици след като пое поста на министър на образованието и бивш ректор на Атинския университет професор Георгиос Бабиниотис вече успя да открие няколко фронта със своите действия. Първо, практически пръв наруши подкрепения от три парламентарни сили закон за висшето образование, като постанови, че университетите ще могат да получават държавно финансиране, без да прилагат предвидените в него промени. Голяма част от гръцката общественост разкритикува това негово действие, което бе един ход назад в провеждането на реформите, от които гръцките висши учебни заведения имат крещяща нужда.

Вторият ход на министър Бабиниотис предизвика 24-часова стачка на преподавателите в частните училища. Днес те се събраха пред офиса на Федерацията на преподавателите в частните училища в Гърция, за да протестират срещу поправка на закона, която министърът внесе за гласуване от парламента в късния следобед миналия петък.

„Тази поправка освобождава предпоставките за уволненията на учителите в частните училища. До днес уволнените ни колеги имаха правото да се обръщат към Областните професионални съвети по въпросите на образованието, за да ревизират решенията за уволнение и да установят дали има случай на злоупотреба”, заяви заместник-председателят на федерацията Костас Папандонопулос.

С внесената в парламента поправка министърът премахва тази компетентност от конкретните съвети. „В поправката се посочва още, че уволненията ще стават по автоматичен начин, само чрез контрол от страна на ръководителите на дирекциите по образование. Т.е. проверките пак ще се осъществяват от административен орган, но той ще е съставен от само един член вместо от петчленните съвети, както важи до днес”.

Според преподавателите в частните училища въпросът щял да бъде по-малко скандален, ако Георгиос Бабиниотис освен министър не е и собственик на веригата частни училища „Арсакио”.

„Той е председател на фирмата „Филекпедевтики етерия”, която в собственик на тези училища. Повече от ясно е, че г-н Бабиниотис за малкото време, в което ще бъде министър е решил да си направи един подарък. Той е подарък и към останалите около 200 собственици на частни училища, чийто синдикален орган от години изразяваше искането за пълно освобождаване на контрола върху уволненията на учителите. В същото време се ограничават конституционните права на около 10 000 учители в частните училища в цялата страна”.

От федерацията твърдят, че собствениците на частни училища изискват от години да бъде сведен до минимум държавният контрол в частното образование, въпреки че конституцията повелява точно обратното. „В нея се посочва, че за образованието е отговорна държавата. То може да се предоставя от частни училища само чрез предоставянето на тази възможност от държавните органи. Държавата обаче никога не губи правото си да осъществява контрол върху процеса на образование”.

В същото време кризата все пак е засегнала частните училища. Последните налични статистически данни на министерството на образованието се отнасят за миналата учебна година. Според тях броят на учениците в частните училища е намалял с около 3 на сто. „Ако обаче вземем предвид, че в периода на освобождаването на учебните такси от 2004 до 2010 те бяха увеличени дори до 50 на сто в някои случаи, докато заплатите на учителите бяха увеличени само с 12 на сто става ясно за постигнатата от тази рзлика печалба в полза на частните училища”. В училищата на министъра Георгиос Бабиниотис таксите скочили до 43 на сто.

Арсакио е името на верига от частни училища, които се ръководят от нестопанската организация „Филекпедевтики етерия” (Общност на приятелите на образованието). Тя се състои от шест училища, които се намират в скъпите атински предградия Психико и Екали, в Солун, Патра, Йоанина и отскоро в албанската столица Тирана. Очаква се да бъдат построени още две училища в Комотини в северна Гърция, както и в Кипър.

То е едно от най-старите и елитни училища в страната. Организацията е била учредена през 1836 с цел да се създаде девическо училище, което са завършили дъщерите на всички богати гръски фамилии по онова време. В края на 1920 се налага Арсакио да бъде преместено от центъра на Атина, заради шума на града, който нарушавал учебния процес. Училището било преместено в предградието Палео Психико, а в комплекса от сгради между улиците Панепистимиу и Стадиу се помещава Държавният съвет, Безистенът на книгата, банки, търговски обекти и офиси на фирми. 

Категории: ПолитикаОбщество стачка частни училища поправка в закона уволнения Георгиос Бабиниотис Арсакио
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus