Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уличиха в корупция още един висш функционер на ПАСОК

08 Ноември 2013 / 10:11:25  GRReporter
764 прочитания

На крачка от това да му бъдат повдигнати обвинения за укриване на данъци се намира бившият министър Янос Папандониу. Според източници, заключението на Службата за борба с икономическите престъпления, което вече е в ръцете на прокурор Попи Папандреу, ще „изгори“ бившия министър и неговата съпруга Ставрула Кураку.

Така че вече е въпрос на време прокуратурата, която се занимава с икономически престъпления, да повдигне обвинения срещу семейството. Ще трябва обаче първо да завърши административно данъчната проверка, извършвана от съответното данъчно подразделение.

Както показват резултатите от финансовата и данъчна проверка на Службата за борба с икономическите престъпления, разпоредена от прокурор Попи Папандреу, укривани са данъци в размер на над 3 милиона евро в периода от 2000 до 2010. Поради тази причина прокурорът смята, че на бившия министър и неговата съпруга трябва да бъдат повдигнати обвинения за многократно укриване на данъци в степен престъпление.

Въпреки изключително големия размер на укритите данъци според гръцкото законодателство, за да бъде повдигнато обвинение в степен углавно престъпление, укритият доход трябва да надхвърля 150 000 евро годишно.

Проверката е установила, че Янос Папандониу е укривал всяка година над 80 000 евро, но не е надвишавал сумата от 150 000 евро, за да бъде променено обвинението в углавно престъпление.

Също така бившият министър и неговата съпруга няма да бъдат обвинени в пране на пари, въпреки че за 2000 чрез списъка „Лагард“ бяха открити 1,333 милиона евро в сметка на семейството в швейцарска банка. Въпреки това в близко бъдеще може да им бъдат повдигнати и такива обвинения, тъй като от 2005 след измененията в съответния закон, укриването на данъци представлява основно престъпление в случаите на пране на пари.

Трябва да се отбележи, че ако семейство Папандониу внесе сумата, която изглежда е укрило, тогава обвиненията срещу тях ще бъдат свалени.

Охолен живот

По време на проверката бе установено, че Янос Папандониу е живял харчейки повече пари, отколкото е изкарвал. Източниците на тези доходи все още не са открити, но властите подчертават, че продължава разследването на програмите за въоръжаване, в които изглежда е бил замесен бившият министър. При това са получени отговори на редица искания за съдебна помощ от съответните власти в чужбина за всички замесени в случая лица.

 

 

 

Категории: Янос Папандониу Ставрула Кураку обвинения укриване на данъци пране на пари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus