Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Управителят на гръцката централна банка получава 7600 евро на месец

01 Ноември 2012 / 14:11:05  GRReporter
1045 прочитания

Ръководителят на централната Банка на Гърция Георгиос Провопулос получава чиста месечна заплата от 7615 евро. Това стана ясно след като финансовият министър Янис Стурнарас изнесе публично данните в Народното събрание в деня за парламентарен контрол тази седмица.

Заместник-управителя на гръцката централна банка Елени Дендрину-Лури получава месечно 8148 евро. Нейната нетна заплата се оказва по-висока от тази на ръководителя й, защото Лури не плаща вноски към осигурителния фонд на Банката на Гърция. Нейният колега Янис Пападакис получава възнаграждение от 7373 евро.

Членовете на валутния съвет към банките получават малко по-ниски заплати. Те се движат от 4500 до малко над 6700 евро. От финансовото министерство отбелязва, че членовете на управителния съвет на Банката на Гърция не получават заплата за заеманата от тях длъжност, а само надбавка,която е на стойност 250 евро необлагаеми.

Общественото мнение в Гърция се обединява около идеята, че три години след разгара на кризата, съкращенията, които идват днес продължават да имат по-голям товар върху хората с по-ниски доходи. В същото време тези с осигурени до живот работни места и добри доходи продължават да допринасят най-малко за подобрението на ситуацията в страната.

Въпреки това, Георгиос Провопулос бе един от първите високопоставени държавни служители, които преди да започне масовото окастряне на работните заплати в Гърция обяви, че доброволно се отказва от 20% от месечното си възнаграждение в полза на държавния бюджет.

 

Категории: ИкономикаПазари Провопулос заплата икономическа криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus