Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Управлението на 21-ви век трябва да има чертите на атинската демокрация

22 Октомври 2012 / 20:10:41  Анастасия Балездрова
1367 прочитания

Електронното управление в Гърция куца и то сериозно. Примерите за това са много: От несъществуващата статистика за покойниците, които продължават да получават пенсии до планините от папки в управленията по градоустройство.

Аниш Чопра - първият главен отговорник за технологичното обновление в американската администрация представи примери за това как технологията може да сближи държавното управление и гражданите, като им предложи улеснения в тяхното ежедневие.

„В моята родина Индия бе приложена програмата E-panchayat Initiative. Става дума за инициатива за подкрепата на жителите в 250 000 села, които просто са подминали прогреса на 20-ти век. Чрез създаването на система за свободен достъп до интернет и осигуряването на компютри те успяха да се отворят към света и да улеснят своя живот”.

Аниш Чопра разказа как американският президент се е ентусиазирал от инициативата на индийското правителство. „След време отидохме да видим резултатите и хората разговаряха Барак Обама чрез телеконферентен разговор. Един земеделец разказа, че достъпът до технологията му е помогнал да получава необходимите за банката нотариални актове за своите ниви директно, докато по-рано е трябвало да пътува до областния град, за да си ги набави. Вторият пример бе този на една медицинска сестра, която имаше достъп до регистрите за имунизация за пръв път. Третият е един младеж, който искаше да остане в селото с болната си баба и успя да завърши следдипломна квалификация само по интернет”.

Според експерта, който преди няколко месеца напусна поста в Белия дом, за да се кандидатира за губернатор на Вирджиния около 1,9 милиарда души в света „прегръщат идеята за електронно управление. И това е само един пример за това какво ще се случи, ако успеем да свържем всички тези, които днес са извън него”.

Чопра представи примери от своята работа в САЩ. Един от най-открояващите се беше този със създаването на електронна страница, чрез която ветераните от войните могат да си търсят работа.  Проектът е бил осъществен в рамките на 90 дни, благодарение на възможностите на технологията. „Предизвикателството не беше в създаването на сайта, колкото в начина на търсене и откриване на данните. Когато поставихме въпроса пред трите най-големи търсачки те веднага се съгласиха да се свържат с базата данни. След това създадохме и апликация, в която ветеранът поставя минимум информация за себе си: военна позиция, пощенски код и мобилен телефон и така всеки ден получава информация за свободните работни места в своя регион”.

След речта на Аниш Чопра последва дискусия, в която участваха главни секретари от различни министерства, ръководителят на офиса за стратегическо планиране на премиера и председателят на Гръцката асоциация на компаниите за високи технологии и комуникации Анастасиос Дзикас.

Той разкритикува правителството за решението да въведе задължението всяка промяна в гражданското състояние на хората да се удостоверява от нотариус и определи мярката като „връщане към 60-те години”. Според него „е време правителството да започне да се доверява на частната инициатива, защото имаме десетки компании с голям опит в новите технологии”.

От своя страна главните секретари на ведомствата посочиха, че въвеждането им не е толкова лесна задача, след като в продължение на години не са създадени дори основните електронни регистри. Характерен е примерът в главния секретариат за социалните помощи в министерството на заетостта  и осигуряването. Заемащата поста Ефи Беку посочи, че осигуряването на достъп до технологиите на хората, които получават социални помощи е предизвикателство, подобно на примера в Индия.

„В момента сме изправени пред затруднения, причинени именно от липсата на електронни база-данни във връзка с отпускането на помощи за закупуване на нафта за отопление на социално слаби. Един от начините, по който могат да се подадат молбите е по телефона. Там не знаеш дали действително разговаряш с правилния човек, дали той ти дава истински данни и дали после няма да опровергае данните, които сам е дал”, разказа отговорният за събирането на данъците главен секретар на финансовото министерство Харис Теохарис.

Аниш Чопра посъветва представителите на гръцките министерства да започнат с въвеждането на технологиите за решаването на малки проблеми и след това да последват по-мащабните. „Навсякъде е трудно, защото държавният сектор е винаги по-тромав от частния. Но с добро сътрудничество може да се постигнат много добри резултати и управлението действително да бъде в полза на гражданите”, посочи той.

Преди няколко месеца Аниш Чопра напусна поста си в Белия дом,за да се кандидатира за губернатор на Вирджиния. Продължава обаче да споделя опита си с участия във форуми в различни страни.

Категории: Политика електронно управление нови технологии форум Аниш Чопра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus