Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ускорява се приватизацията на недвижими имоти, пристанища, провинциални летища

28 Юли 2013 / 15:07:33  GRReporter
884 прочитания

Опит за ускоряване на приватизацията след  идва след закъсненията при сделките за Газовата компания ДЕПА и държавната лотария. Новият меморандум обещава ускоряване на приватизацията на компании, включени в списъка на Агенцията за приватизация. Предимство се дава на пристанища, летища, железопътни линии, а също така и на недвижими имоти, които не се използват и се разрушават.За недвижимите имоти  Агенцията организира и електронни търгове, и дейността ще се засили след прехвърлянето на недвижими имоти, които идват през следващите седмици.

В новия меморандум за 2013 целта за приходите от приватизация е намалена с 1 милиард евро (главно заради Газовата компания). За следващата година целта е 2,7 милиарда евро. Най-важни за постигането  на приходите тази година са продажбите на Държавния тотализатор ОПАП и на Държавната лотария, които, ако се извършат, ще донесат приблизително 850 милиона евро. Тази сума надминава 50% новата цел за 2013 и се предполага, че ще бъде договорена кай-късно до септември.

От друга страна, макар че правителството заяви желанието си да обяви отново конкурс за продажбата на газовата компания колкото е възможно по-бързо, и да последват и компанията Гръцки петроли,  все пак се притеснява повече за продажбата на Газопреносната компания.  Макар че Агенцията за приватизация не се притесняват за крайния изход, са обезпокоени от бавния ритъм на отговора на азербайджанската компания Soccar. Разбира се, от Soccar нямат причини да бързат, за разлика от Агенцията за приватизация. Приватизацията на фирмата може да донесе на държавната хазна приблизително 200 милиона евро.

Що се отнася до пристанищата, Държавната агенция за публичната частна собственост се очаква да започне от провинциалните, както се случи и с водните компании. Това се случва от една страна защото са по-малки по размер компании, а от друга- са по-лесни за управление от политическа гледна точка. Това призна преди няколко дни министърът на  търговския флот Милтиадис Варвициотис, добавяйки още, че има проблеми между правителството и Cosco относно внасянето на гаранцията за прехвърлянето  на кейове ΙΙ и ΙΙΙ на пристанище Пирея. Във всеки случай, приватизацията на пристанищата, както и на водните компании се очаква да започне от втория по големина град- Солун.

От друга страна, тъй като има силно изразен интерес от Китай портите на Гърция към Европа- летища и пристанища, се вдига и цената на гръцките железници. След Държавната влакова компания, в средата на следващата седмица се очаква да бъде обявен конкурс за втората дъщерна фирма на Държавните железници, която е преминала към държавата- Rosco. Нейната дейност е в поддръжката на железопътните линии. Според източници от Агенцията за публична частна собственост интерес са проявили френски, китайски и руски инвеститори.

При провинциалните летища интересът е висок и се очаква положението да се изясни след септември. Успоредно с това, очертава се и приватизацията на Международното летище  в Атина. През изминалата седмица Агенцията за публична частна собственост  даде одобрението си за прехвърляне на процент от летището, собственост на Hochief , на канадски инвеститорски капитали, а те са поели задължението да помогнат на Агенцията в приватизацията на летището. От друга страна, въпреки смяната на министър, Министерството на транспорта и инфраструктурата ще пристъпи към инвестиция за създаването на летище в Кастели, остров Крит. Проектът ще бъде обявен за втори път в средата на септември, с цел да бъде утвърден в началото на 2014. Същинската цел е то да представлява нов голям проект, осъществен главно с частни капитали.

Междувременно, на последното извънредно общо събрание на акционерите на Държавната компания за водоснабдяване и канализация беше променен уставът, според който държавата трябва да има основния пакет акции. Това беше последната пречка за приватизацията на компанията. Още от април акциите на фирмата бяха прехвърлени на Агенцията за публичната частна собственост.

Едновременно с това, за да се ускори приватизацията, общ законопроект на министерствата на финансите, инфраструктурата и туризма предвижда изчистване на дълговете на държавата към компанията за строителството на структурни проекти, водоснабдителни съоръжения, съоръжения за защита от наводнения. Уреждането на тези задълженията  беше едно от условията за превеждането на следващия транш на кредита на Гърция.

 

Категории: приватизация Агенция по приватизация летища пристанища Газопреносна компания Държавен тотализатор ОПАП
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus