Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Успешно приключи увеличаването на капитала на Националната банка на Гърция

13 Октомври 2010 / 11:10:06  GRReporter
1443 прочитания

С 3,3 милиарда евро приключи процесът по увеличението на капитала на Националната банка на Гърция. Според официалното съобщение на банката презаписването е достигнало 1,83. Гръцките анализатори оценяват, че рекапитализацията е важна стъпка, която ще помогне на най-голямата търговска банка в Гърция да се върне на финансовите пазари в следващите месеци. Също така ще се отърси и от зависимостта си към Европейската централна банка, която до момента е единствената банка приемаща гръцките държавни облигации от гръцките търговски банки. Икономистите от Нафтемборики оценяват, че повишаването на капитала на Националната банка на Гърция ще помогне като цяло на банковата система в страната. Изданието Имерисия пък пише, че НБГ е получила уверението на четири големи международни банки, че са готови да й отпускат междубанкови заеми и така да улеснят нейното финансиране.

В същото време НБГ възнамерява да продаде и 20% от участието си в турската Finansbank. От тази сделка търговската банка очаква да получи около един милиард евро. По сделката ще бъдат назначени финансови консултанти, които ще трябва да оценят най-добрите възможности на пазара. Сделката по продажбата се очаква да бъде проведена между 15 януари и 15 февруари следващата година.

В търсенето на нови инвеститори управлението на НБГ се обърна към ключови играчи от международните пазари. След посещението на изпълнителния директор на банката Апостолос Тамвакакис в  САЩ стана ясно, че чуждестранните инвеститори гледат положително на процесите на фискална консолидация в страната и подкрепят рекапитализацията на гръцката банка. По време на своя престой Тамвакакис се е срещнал с президента на Deutsche Bank Джозев Акерман, с финансовия директор на Morgan Stanley Колм Келехер и председателя на JP Morgan на Джейми Даймън.

Като цяло рекапитализацията на Националната банка на Гърция се прие за изключително успешна. Издадените облигации са достигнали сума 3,316 милиарда евро, с 1,83 милиарда евро над началната цена. Нафтемборики предава, че по упражняването на правата на акционерите и придобити права по време на преговорите е била платена сума над 620 милиона евро за 119 302 142 нови обикновени акции, представляващи  98.3% от общия ръст собствения капитал. По упражняването на правата на акционерите и придобити права по време на преговорите е била платена сумата от 1,157милиона евро за 222 655 317 конвертируеми облигации оценени на 97,8% от общата сума на конвертируемите облигации.

Увеличаването на капитала на Националната банка на Гърция накара много икономически анализатори в страната да представят банката като спасителя на държавната Земеделска банка, която в средата на лятото не издържа стрес-теста за стабилността на европейските банки. След оттеглянето на предложението за закупуване на ATEbenk Пощенска банка от Пиреос, НБГ се оказа че май е единствено способната в момента да приватизира закъсалата държавна банка. След разпространяването на това мнение, изпълнителния директор на Националната банка побърза да опровергае слуховете и заяви, че няма интерес към Земеделската банка за момента.

Категории: ИкономикаПазари Националната банка на Гърция увеличаване на капитала
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus