Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Утре започва делото срещу нациста-побойник

10 Юни 2012 / 13:06:37  GRReporter
1402 прочитания

Следващата «битка» на Илиас Касидиарис ще се състои в понеделник пред Едночленен съдебен състав в Атина, където ще бъде съден за грабеж, непредизвикана опасна телесна повреда, незаконно носене и употреба на оръжие. Защитниците по гражданския иск, Клио Папапандолеонтос и Марина Далиани, които представляват потърпевшия, в свое писмено изявление изразяват безпокойство «за нормалното протичане на делото и надеждата, че демократичните институции ще могат да защитят потърпевшия и университетската общност, станала свидетел на инцидента, така че правосъдието да може безпроблемно да си свърши работата».

Междувременно въпроси поражда фактът, че докато бе издирван от полицията, Илиас Касидиарис и неговите съмишленици се грижеха да обновяват страниците си за подкрепа във  Facebook и другите социални мрежи. Там членовете на „Златна зора” се грижеха да качват коментари, одобряващи действията на техния представител срещу "по-нисшите жени", и то с леви убеждения!

Съобщение на Касидарис в мрежата

Същевременно главният герой в инцидента от миналия четвъртък Илиас Касидиарис публикува на страницата на „Златна зора” следното съобщение:

«Събитията, които се разиграха миналия четвъртък сутринта в студиото на ΑΝΤ1 бяха режисирани с една единствена цел – да предизвикат моята крайна реакция. Съжалявам, че бях въвлечен против желанието си в един опит да бъде дезориентирано общественото мнение, чиято основна цел беше да нанесе политически удар върху „Златна зора”.

Изненада ме незабавната реакция на определени съдебни органи, както и масовата мобилизация на полицейските власти, от чиято намеса ежедневно са лишени гръцките граждани. Не ме изненада предизвикателното поведение на конкретни издатели и журналисти, които не се поколебаха да поискат и да обявят задържането ми, преди това да бъде решено от компетентните органи.

Правосъдието е длъжно да остане трезво, далеч от поръчители и изпълнители, чуждо на всякакви интереси и политически съображения. Избрах да запазя мълчание в продължение на 48 часа, тъй като не исках да доставя удоволствието на телевизионните канали да ме опозорят отново като покажат как ме откарват с белезници пред прокурора. Ще се явя сам в прокуратурата, за да подам жалба срещу физическите и морални извършители на всички противозаконни действия, извършени срещу мен през последните два дни.

Преди всичко обаче се оставям на непогрешимата преценка на гръцкия народ. Един народ, който без да обръща внимание на мръсната пропаганда на цялата система, застава още по-масово на страната на гръцките националисти от „Златна зора”».

Междувременно в общественото пространство нараства непрекъснато вълната от реакции срещу невижданата проява на насилие от страна на кандидат депутата.

Задържани членове на "Златна зора"

В същото време полицията е задържала осем членове на „Златна зора” за побоя, който са нанесли на редовен посетител в кафене в град Верия. Според полицията задържаните са членове на «конкретна политическа сила».

Според съобщението на полицията, на обяд е имало сблъсък между група анархисти и представители на политическа сила, които са раздавали предизборни материали. При намесата на полицейските сили и двете групи са избягали.

Впоследствие в 17.30 часа група от 15-20 души, членове на политическа сила, са отишли в кафене в града и са нападнали 5-6 редовни посетители, като започнали да трошат и инвентара в заведението.

При нападението е пострадал 53-годишен мъж, който е бил откаран в болница за да му бъде оказана медицинска помощ.

Задържани са осем души, участвали в нападението, сред които и кандидат депутатът в област Пела Йоанис Сахинидис.

Срещу тях е образувана съдебна преписка за нанасяне на телесна повреда, повреждане на чуждо имущество, обида и заплаха.

 

 

 

 

Категории: Илиас Касидиарис Златна зора нацист побойник прокуратура обинение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus