Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Гърция има над 50 000 незаконни частни квартири

17 Октомври 2013 / 16:10:26  Анастасия Балездрова
1061 прочитания

Над един милиард евро се очаква да бъдат загубите за гръцкия туризъм от отдаването под наем на имоти, които собствениците им не са декларирали като места за настаняване на туристи. Проблемът е най-сериозен на популярните туристически дестинации – Миконос и останалите Кикладски острови, Крит и Родос, съобщи председателят на Камарата на хотелиерите в Гърция Георгиос Цакирис.

По думите му загубите за индустрията се равняват на процент 7 – 10 на сто от приходите. През 2012 сумата е била между половин и един милиард евро. По данни на заетите в туризма броят на незаконно използваните е над 50 000 къщи и вили. Цакирис посочи все пак, че с гласувания наскоро закон, който ще наказва с глоба от 50 000 евро собствениците на имотите ситуацията ще се подобри.

На европейско ниво проблемът е също сериозен, потвърди председателят на Европейската конфедерация на хотелиерството и ресторантьорството HOTREC Кент Нистрьом. Той заяви, че загубите за туристическата индустрия на Стария континент се равнява на 20 на сто от общите приходи. „Това явление се появи през последните години и е продукт на разпространението на интернет. Ние нямаме проблем с конкуренцията, стига тя да е коректна”, подчерта той.

Според председателя на Камарата на гръцките хотелиери един друг важен проблем са електронните платформи за резервации, които функционират без никакъв контрол. По думите му в много държави, като Франция и Великобритания вече се водят съдебни дела срещу техните собственици.

 Георгиос Цакирис заяви, че туризмът е индустрията, която може да стабилизира икономиката не само на Гърция, но и в цяла Европа. В тази насока хотелиерите възнамеряват да поставят пред европейските институции своите предложения за:

-          по-лесен достъп до източници на финансиране на търговските дружества и по-конкретно на средните по размер туристически компании,

-          намаляване на ДДС във всички туристически услуги,

-          ограничаване на бюрокрацията,

-          решаването на проблемите, свързани с функционирането на електронните платформи за резервации.

От своя страна Кент Нистрьом приветства решението на гръцкото правителство да намали ДДС в ресторантьорския бизнес и призова останалите европейски държави да последват този пример. „За съжаление в някои държави възнамеряват да го увеличат с всички негативни последици за туризма, след като на всички е известно, че всяко покачване на данъците намалява потреблението. Европейските институции трябва да имат предвид, че туристическите компании на континента не се конкурират само помежду си, а с цените на световния пазар”.

Проблемите на бранша са предмет на общото събрание на Европейската конфедерация на хотелиерството и ресторантьорството HOTREC, което се провежда в Атина. В него участват 80 председатели на хотелиерски и ресторантьорски асоциации от цяла Европа. Поводът е поемането на председателството на конфедерацията от Гърция. В края на двудневния форум участниците ще издадат манифест с приоритетите на бранша, който ще бъде поставен на вниманието на европейските институции за подобряването на бизнес средата във всички страни.

Категории: ИкономикаКомпании туризъм хотелиери незаконни квартири данъци Кент Нистрьом Георгиос Цакирис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus