Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

В Гърция се води разследване за пожарите в Атика

31 Август 2009 / 16:08:55  GRReporter
976 прочитания

Постепенно се разразява огромен скандал около пожарите от предишната седмица. „Всеки път когато в околностите на Атина има пожар, на място на изгорялата гора се появяват нови къщи. Нашата държава одобрява незаконното строителство", споделя директора на Гриинпийс Никос Харалампидис, не в едно свое изявление.
Прокуратурата в Атина започна разследване за причините за възникване, за да се спре със спекулациите в пресата по повод незаконното строителство. Защитни организации надигнаха глас заради унищожението на „белите дробове" на столицата. Подигравателно се подхвърлят забележки към пресцентъра на правителството, от където заявиха, че за всичко са виновни боровете, които са навсякъде и са прекрасни, но пречат за потушаване на огъня. От друга страна запознати с икономическата криза, контрират, че за момента строителството е един работещ отрасъл и носи доходи на населението.
Разследването проведено от специалисти на пожарната служба трябваше да побърза преди да се развали времето и уликите да бъдат унищожени, в случай че има такива. Резултатите които ще установят дали пожарът е умишлен, са предадени на прокуратурата.

GRReporter ви припомня, че на 21-24 август в района на Атина вилня пожар, който бързо се разрасна. Борбата с огъня продължи четири дни. Участваха огнеборци от цялата страна, самолети, хеликоптери, доброволци. Получена беше и помощ от чужбина -
въздушни сили в борбата с огнените фронтове: 2 италиански, 4 френски и един турски самолет и хеликоптер от Кипър. Пожарът унищожи огромно количество зелени горски масиви и 150 къщи. А министърът на околната среда, земеустройството и обществените работи Георгиос Суфляс увери обществеността, че: Властите ще предприемат всички необходими мерки за обезщетение на населението и ще се предприеме необходимото срещу ерозията на почвата и наводненията. Ще се изгради и система за стриктно следене на изгорените територии, за да няма отново вълна от незаконно строителство.
Диляна Иванова

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus