Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live В четвъртък ще се проведе срещата на Eurogroup за Гърция

08 Февруари 2012 / 21:02:34  Анастасия Балездрова
877 прочитания

Министрите на финансите на страните – членки на еврозоната ще обсъдят новия помощен пакет за Гърция утре, обяви председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер. Той направи заявлението си в 19:00, т.е. два часа след началото на срещата между лидерите на гръцките политически партии, които подкрепят кабинета с премиера Лукас Пападимос. По-рано Жан-Клод Юнкер бе заявил, че решението за провеждането на заседанието на Eurogroup е щяло да бъде взето в зависимост от хода на днешната дискусия в Атина.

В подобен дух бяха изявленията на представителя на Европейската комисия Амадеу Алтафаж, който посочи, че само ако има резултат от преговорите „ще могат да бъдат обсъдени конкретни въпроси в Eurogroup”.

„Топката се намира в игрището на гръцките власти”, заяви говорителят на комисаря по икономическите въпроси Оли Рен и подчерта, че Европейската комисия очаква един „успешен резултат” от срещата на политическите лидери в Атина за основната рамка на втората помощна програма. „Преди да свикаме заседание на финансовите министри ще трябва да е изяснем не само договорът за PSI, но и основните действия за втората програма”.

Дългоочакваната среща на лидерите на партиите ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС с премиера Лукас Пападимос започна в 17:00. Първоначално тя бе предвидена за сутрешните часове, след това за обяд, а после отлагането беше буквално час за час. Георгиос Папандреу, Андонис Самарас и Георгиос Карадзаферис получиха довършения в ранните сутрешни часове нов меморандум, който обсъдиха със своите сътрудници.

Политическите лидери и министрите на финансите Евангелос Венизелос и на заетостта Георгиос Кутруманис потънаха в премиерската резиденция Максиму, без да направят никакви изявления. Единствено Георгиос Карадзаферис слезе от автомобила си на улицата пред сградата и отправи остри намеци за намеренията на кредиторите на Гърция. „Времето, което кредиторите използват като средство за изнудване предизвиква в мен загриженост за техните по-дълбоки намерения”, заяви той и влезе в двора на резиденцията.

По време на срещата гръцките политически лидери трябва да одобрят тежките икономически мерки, които кредиторите поставят като предпоставка за отпускането на втори помощен пакет към страната. Заседанието тече до този час.

Очаквайте продължение.

Категории: Политика политически лидери Лукас Пападимос среща тежки икономически мерки втори помощен пакет Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus