Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В икономика, в която нищо не се произвежда, базовата заплата е нула

13 Ноември 2012 / 18:11:44  Виктория Миндова
1182 прочитания

Приоритет за Гърция е производството, преди да се заговори за възстановяване на стандарта. Една от най-важните задачи на това правителство е да създаде условията, в които предприемачеството да може да се развива – да се премахнат излишните регулации върху бизнеса, да се облекчи администрацията и да се намерят средства, които да финансират новия икономически модел на страната.

Това е мнението на заместник-министъра на икономиката и развитието Нотис Митаракис, който посети Американския колеж в Атина Deree, за да представи на младите студенти трудностите и препятствията, пред които днес Гърция е изправена и да обсъди с тях възможностите за промяна.

Младите студенти в колежа Deree бяха особено заинтересовани от позицията на министъра за промените в трудово-правното законодателство. Според новите правила началната заплата на младеж до 25 години в частния сектор е намалена до 510 евро. Момиче от публиката го попита: “Как смятате, че един млад човек може да се реализира и да бъде креативен с толкова ниска заплата, която не покрива и основни разходи?”. Министърът отговори: “Ако ме питате дали това е добро, ще ви кажа, че не е. Но истината е, че първо трябва да научим хората да произвеждат и след това да говорим за базови заплати. Защото в икономика, която нищо не произвежда, базовата заплата е нула”, подчерта Митаракис.

Той препоръча на младежите да не бързат да търсят добре платени позиции още в началото на кариерата си. “Един от най-добрите начини да наберете опит и да станете по-атрактивни за бъдещите си работодатели е доброволческата дейност в различни области. Тя дава опит, до който на обикновена служба трудно можете да наберете в началото на кариерата си. Обогатява знанията ви, набирате опит и имате достъп до най-различни хора, които могат да ви вдъхновят или да ви научат на нещо полезно”, обясни министърът. Той подчерта, че в неговите студентски години доброволческата дейност му е отворила много врати и му е дала ценен опит. 

На причините, които са довели страната до днешното състояние Митаракис не се спря подробно. Той само подчерта, че гърците до голяма степен са били загубили перспектива как трябва да се действа и работи в годините преди кризата. Повечето инициативи в този период са били оставени да се движат по инерция. "Освен това в добрите години не правихме спестявания когато дойдат лошите времена".

“Имаме огромни ресурси, които са оставени на произвола на съдбата”. Той даде за пример старото летище в района на Елиникос – чудесно позиция, дава страхотни възможности за развитие на успешни проекти, но въпреки това остава неупотребено. “Ако имахте празен апартамент, нямаше ли да го дадете под наем, за да ви носи някаква печалба или щяхте да го оставате да запада без да го ползвате. Същото важи и за държавата сега. Трябва да активираме нейните ресурси”.

Един от най-големите проблеми на Гърция в дългосрочен план остава липсата на млади и амбициозни хора, които да искат да влезнат в политиката, казва Митеракис. Ако обществото не харесва хората, които взимат решения за него няма как страната да върви в правилната посока. “Тъжно е, че обществото е загубило вяра в политиката като цяло. Не в политиците – хората в политиката си идват и отиват. В самата политика като функция за намиране на решения”.

Министърът заяви, че основните задачи на неговото правителство остават реформирането на конкурентоспособността на гръцката икономика, подобряването на оперативността на гръцката държавна администрация и да научи публичния сектор да харчи, толкова колкото произвежда. “Различни политически доктрини имат различен поглед каква трябва да е приложената политика. Едни казват ‘печели повече, облагай с данъци повече, харчи повече‘, други казват ‘печели малко, облагай по-малко, харчи още по-малко‘. Ние в Гърция не направихме нито едно от двете. Харчихме много, а печелихме малко”. И сега е дошло време да се плати сметката за разхищението на предишното поколение. Добрата новина е, че Гърция не е сама.

“Нивото на помощта, която Гърция получи е безпрецедентна”, заяви Митаракис. Тя е почти два пъти по-голяма от БВП на страната. Той обясни, че в момента задачата е постигане на фискална стабилност и промяна на манталитета. “Реформите трябва да бъдат приложени, за да може страната да се изправи на крака, бе категоричен Митеракис.

На срещата с младите студенти присъства и посланикът и заместник-търговско аташе на САЩ Димитрис Марантис. Той припомни на гръцките студенти, че не са единствените млади хора, на които им се налага да вземат решение на къде да тръгне живота им в период на тежка финансова криза.

“Не забравяйте, че Гърция не е сама. Много страни в света залагат на успеха на Гърция и една от тях е САЩ. Правителството е тук, за да даде помогне в този преходен период”, заяви Марантис. Той припомни привилегията, която Гърция има да е част от Европейския съюз. “САЩ и Европейският съюз поддържат търговски отношения в размер на един трилион долара. Това е огромно число. Търговският обмен дава възможност и на двете страни да се създават нови работни места и възможности за развитие”.    

Дипломатът припомни на  гръцката публика, че страната не е единствената, която преминава дълбока, болезнена рецесия. "Примерът на други държави сочи, че колкото и да е тежка кризата, тя отминава". Той даде за пример Бразилия, Аржентина, Чили и дори Руанда, която нарече най-успешната икономика на Африка. Най-бързият начин за оздравяване е да се проведат смели реформи. “Има богатство от възможности за развитие, но в края на краищата всичко зависи от вас”, заяви Марантис, като се обърна към студентите – “Без значение какво прави правителството, вие се бъдещето на Гърция. В момента вашето правителство трябва да създаде среда, в която ще ви позволи да се развиете, но вие самите трябва да продължите по пътеката на тежък труд и усилия, за да може да създадете по-добър живот за себе си и околните”.

Категории: ИкономикаПазари развитие Американски колеж Атина Митаракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus