Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В надира на популярността си ПАСОК се сети за най-бедните

13 Декември 2012 / 20:12:58  Анастасия Балездрова
980 прочитания

Дни преди гласуването на проектозакона за новата данъчна система лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос обяви 5 мерки за защита на най-слабите социални групи. “Зелените” са обособили мерките в предложение за закон, който възнамеряват да внесат в парламента.

Те са:

- Да не бъдат орязани пенсиите и бонусите към тях на хората с тежка инвалидност,

- Да не бъдат орязани помощите за инвалидите и децата,

- Да се удължи срокът на здравното осигуряване на дългосрочно безработните, за да се ограничи броят на неосигурените,

- Повишението на възрастовата граница за пенсиониране да не важи за служителите и работещите на свободна практика, които са останали или прекъснали работата си от началото на 2011 до края на 2012 и очакват да се пенсионират през 2013 по старото законодателство.

- Да се приравнят условията за пенсиониране на земеделците с тези при служителите и работещите на свободна практика.

Евангелос Венизелос посочи, че партията му е поставила предложенията при обсъждането на проектозакона за данъците, но в крайния текст са били включени само онези, които засягат инвалидите. След това били премахнати и те, „вследствие на натиск от страна на Тройката”.

От ПАСОК твърдят, че ще внесат мерките за обсъждане в парламента, понеже смятат, че запазването на социалната сплотеност е много важна сега, „когато преминаваме през трудното, но носещо надежда шестмесечие, след което очакваме подобрение на икономиката и първични бюджетни излишъци ”. Евангелос Венизелос заяви, че мерките ще струват на държавата около 122 милиона евро, „които не са нищо на фона на останалите разходи”. Според него парите могат да бъдат отделени от различни данъци, „без това да ощети никоя друга социална група”.

Лидерът на ПАСОК посочи, че мерките могат да бъдат внесени и обсъдени като добавки към други проектозакони. Според някогашния министър на заетостта те засягат почти 500 000 гърци, като най-много сред тях са безработни и инвалиди. 25 000 души са с тежка инвалидност и 22 000 получават помощи, заради ниските си доходи. „В категорията на безработните сме включили само онези, които нямат никакъв достъп до здравни услуги”, поясни Георгиос Кутруманис.

Впечатление предизвиква фактът, че мерките в подкрепа на най-бедните гърци бяха предложени от партията, която управляваше Гърция до съвсем скоро и обявени от Евангелос Венизелос, който беше финансов министър в продължение на една година – от юни 2011 до юни 2012. Той не поясни защо не е могъл да ги предприеме по време на управлението на ПАСОК, когато се предприемаха едни от най-тежките мерки, които имаха най-тежки последствия именно за конкретните категории граждани.

Лидерът на ПАСОК не пропусна възможността да използва присъствието на медийните представители, за да обяви, че „мерките са една възможност в парламента да започнем отново да дискутираме по проектозакони, а не просто да гласуваме и ратифицираме законодателни актове.

Той припомни и други две предложения, които партията му е внесла след изборите: за защитата на домакинствата, обременени изплащането на много банкови кредити и за оползотворяването на енергийните залежи. Те бяха представени като продължение на „усилията на правителството на ПАСОК да облекчат гражданите от данъчните тежести”.

В същото време Евангелос Венизелос  потвърди подкрепата на партията към другите двама партньори в правителствената коалиция и посочи, че „ние сме тук, за да помагаме, а не за да създаваме проблеми на правителството. Координацията между тримата лидери е повече от необходима. Комуникацията между нас е непрекъсната и се споразумяхме да я направим още по-резултатна”.

Според някои източници обаче нещата не текат толкова гладко, особено когато става дума за назначаването на нови членове в държавния апарат. Представители на Нова демокрация са реагирали много остро на избранника за позицията на главния секретар по приходите на финансовото министерство, който отговаря за събирането на данъците.

Става дума за преподавателя по икономика в Икономическия университет в Атина Николаос Каравитис, който се ползва от доверието на министъра на финансите Янис Стурнарас. До момента Андонис Самарас не е обявил крайното си решение, но от партията му казват, че не е възможно начело на конкретната служба да бъде поставен човек, който е имал участие в така създаването на погрешните статистики за гръцката икономика, така наречените greek statistics.

Според източници подобна е била реакцията и на представители на Европейската комисия, когато разбрали, че бившият главен секретар на Гръцката статистическа служба се готви да оглави данъчния апарат на Гърция. 

Категории: Политика ПАСОК Евангелос Венизелос мерки за бедните данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus