Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вандали оскверниха еврейското гробище в Солун

31 Май 2014 / 10:05:02  GRReporter
1154 прочитания

На 29 май, рано сутринта, неизвестни лица са проникнали в еврейското гробище в Солун счупвайки металната решетка на оградата и са изпочупили саксии,  колони и други мраморни декоративни елементи.

Полицията е започнала разследване, за да открие извършителите и да установи мотивите за деянието.

Еврейската общност в града, както и вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос остро осъдиха вандалските действия.

Председателят на еврейската общност в Солун Давид Салтиел заяви пред Атинската информационна агенция: «Жалко е едно гробище да бъде осквернявано от неизвестни лица. Този факт ни натъжава много. Нямам думи, за да опиша човека, способен на подобно нещо».

Салтиел говори за «отвратителни действия, обиждащи паметта на членовете на Еврейската общност и очернящи образа на града и в страната и в чужбина».

Във всеки случай Салтиел смята, че оскверняването на гробището е изолиран инцидент и не е свързан със случаите на антисемитизъм в Европа, най-пресният от които е нападението пред Еврейския музей в Брюксел, където загинаха трима души, сред които двама израелски туристи.

От своя страна вицепремиерът Евангелос Венизелос заяви: «Това е един отвратителен акт, който обижда паметта не само на Еврейската общност, но и на целия гръцки народ». И добави: «Искам да уверя нашите съграждани, и особено Еврейската общност, че гръцките власти ще направят всичко необходимо, за да открият и заловят извършителите на този отвратителен акт на антисемитизъм и нетъпримост, несъвместим с демократичните ценности на толерантност и културно многообразие, характерни за гръцкото общество».

Старото еврейско гробище на Солун е заемало площ от около 300 000 кв.м. в района на днешния Солунски университет Аристотел. Тъй като обаче се е намирало почти в центъра на града и е пречило на развитието му, през 1937 на Университета са отстъпени 12 500 кв. м. площ, а останките на мъртвите са извадени и преместени в новото гробище, предоставено на Еврейската общност в Ставруполи. Малко след превземането на Солун от германците през 1941 група граждани, сред които и членове на общинския съвет, поискали от нацистите цялата площ на гробището да бъде отчуждена. Искането им било прието с готовност, а гробовете били разрушени и разграбени.

Част от мраморните плочи, покривали гробовете в старото гробище били пренесени в новото, където е издигнат и паметник на жертвите от Холокоста.

 

Категории: еврейско гробище вандали еврейска общност Холокоста
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus