Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великден с поглед към избирателните урни

15 Април 2012 / 15:04:50  GRReporter
2189 прочитания

Три седмици преди изборите двете големи партии – Нова демокрация и ПАСОК – се опитват да намерят начин да вървят в крак с обществото. Процентите им остават на исторически ниски нива, а в щабовете и на двете партии трескаво се обсъжда каква  стратегия да приложат в следващите дни, както и подробностите около предизборната кампания. Публичните изказвания на лидерите и на двете партии – Евангелос Венизелос и Андонис Самарас показват, че е дошло времето да бъдат поставени на дневен ред големите дилеми. От страна на ПАСОК на преден план излиза въпросът как ще бъде управлявана страната, така че да бъде спасено националното богатство и Гърция да остане в еврозоната. Нова демокрация залага на алтернативата  «самостоятелно правителство или липса на управление и нови избори» и настоява, че може да постигне промени в политиката на меморандума. До момента тези доводи не изглежда да намират отзвук в хората. Показателен е фактът, че през последните две седмици процентите на двете партии в социологическите проучвания остават „замразени”, а на места дори леко намаляват.

Според някои социологически проучвания, както и според някои политици, процентът на двупартийната система в крайна сметка ще достигне малко над 50%. Според тях, големият залог за ПАСОК е дали ще успее да убеди средната класа, която го подкрепяше през изминалите години, да отиде и да гласува. Ако това стане, вероятно ПАСОК ще надхвърли 20%. Нова демокрация има шанса да достигне 30%, при положение, че стабилизира политическата си ориентация. Също така, изглежда Демократичната левица и „Независимите гърци” няма да успеят да запазят до края високите проценти, които получават в момента, за разлика от националистическата партия „Златна зора”, която според всички анкети ще влезе в парламента. Във възход се намират Комунистическата партия ККΕ, както и лявата коалиция СИРИЗА. Към момента не могат да се определят загубите на партиите, тъй като около 40% от гласоподавателите заявяват, че ще решат в последната седмица за кого ще гласуват.

От изборите ще зависи развитието на Гърция

В периода, когато предизборната битка достига връхната си точка, правителството, подкрепяно от двете големи партии ще продължи своята дейност. Както подчерта премиерът Лукас Пападимос в речта си за разпускането на парламента, предизборен период не означава, че спира работата на правителството. «Не можем да си позволим да губим време. Проблемите не чакат. Правителството, което ще бъде излъчено след изборите на 6 май ще има трудна мисия», подчерта той.

В същата реч Пападимос формулира мнението си за страната, следвайки една смела политическа линия. «Сигурен съм, че като общество ще инвестираме в съзиданието, а не в разрушението. Това означава да изберем пътя, който гарантира мястото на страната ни в Европейския съюз и в еврозоната. От избора, който ще направим, ще зависи не само какво правителство ще бъде излъчено след изборите. Ще зависи развитието на Гърция през следващите десетилетия», отбеляза премиерът.

На този етап съставянето на самостоятелно правителство изглежда като неосъществима мечта. Затова плановете за възстановяване на страната, които ще представят партиите, трябва да могат да осигурят по-широко съгласие, така че да се увеличат шансовете за реализирането на тези планове след изборите. Едновременно с това партиите ще трябва да се преборят с гнева на хората, отхвърлянето на старата партийна система и упоритото искане за прочистване, което тласка определени групи младежи (и не само) към крайната десница. Опитни партийни функционери и от двете големи партии изразяват опасенията си, че ПАСОК и Нова демокрация са се прегърнали в едно фатално танго и предизборните стрели ще са насочени не само към съперника, а ще раняват и двете партии, делили си властта през последните 38 години.

Гневни избиратели

Депутати и министри, които са започнали вече предизборните срещи със своите избиратели признават, че всеки ден се срещат с един различен електорат, от този, който са познавали. «Хората са гневни, подозрителни, стават груби и обиждат». «Идват на срещите сякаш се срамуват и искат повече да говорят за проблемите си, отколкото да ни чуят». «Омръзнало им е да слушат от нас диагнозата на проблемите, търсят решения», казват те.

В централата на ПАСОК работят активно по плана за възстановяване на Гърция с предложения, които ще допълват или дори ще надвишават политиката в меморандума. Според източници, този план ще съдържа конкретни предложения, чиято стойност е изчислена. Освен това ще бъдат изчислявани аналогичните мерки и всяко друго предложение на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас. За него Евангелос Венизелос повтаря, че «се намира извън времето и пространството» и действа без да съзнава опасностите, като настоява да бъде излъчено самостоятелно правителство чрез непрекъснати избори.

Целите на ПАСОК

Евангелос Венизелос поставя постепенно въпроса не само кое правителство, но и кой премиер ще управлява страната. Както той самият, така и сътрудниците му твърдят, че той е изнесъл на гърба си тежестта от преговорите около втория меморандум и PSI, докато лидерът на Нова демокрация «се е криел». Освен това Венизелос е първият финансов министър, който е премахнал част от дълга на страната, а не е прибавил нов.

Категории: Великден избори ПАСОК Нова демокрация стратегии алтернативи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus