Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Венизелос подаде ръка на Нова Демокрация. Иска правителство на националното спасение

07 Май 2012 / 17:05:34  GRReporter
788 прочитания

Лидерът на гръцките социалисти Евангелос Венизелос заяви след срещата си с Андонис Самарас, че е дошъл момента да се създаде правителство на националното спасение. В него трябва да вземат участие всички политически сили, които искат Гърция да остане в рамките на Европейския съюз и еврозоната. Основното му послание беше, че в новото държавно управление трябва да участват всички, които подкрепят европейската перспектива на Гърция и той повтори тази фраза няколко пъти. Поради тази причина новото правителство трябва да бъде подкрепено и да вземе участие както крайната левица на СИРИЗА, така и Демократичната левица, настоя Венизелос.

“Нашата отговорност да се създаде правителство е на трето място след Нова Демокрация и СИРИЗА. Нямаме амбиции да се поставят управленски постове на представители на ПАСОК”, уточни социалистическият лидер и добави, че е необходимо да се включат в правителството на националното единство на всички сили, които искат страната да остане с евро валута.

Според лидера на ПАСОК премиер трябва да стане лице, което се радва на общото одобрение и да отговаря на нуждите на преходния период на Гърция. Венизелос очерта лицето на сегашния премиер на временното гръцко правителстлво Лукас Пападимос за вероятна кандидатура за министър-председателското място, но не спомена конкретно неговото име.

Той настоя, че идното правителство има няколко основни задачи, като първата от тях е да се предоговорят условията на втората финансова помощ и главно изместването на крайната дата на оздравителната програма с една година. Това предложение беше дадено преди няколко месеца от Международния валутен фонд, но тогава правителството го отхвърли. На второ място Венизелос заяви, че държавното управление трябва да постигне договорка с институционалните кредитори за замразяване на съкращенията на пенсии и заплати до 2015, както и спиране на данъчните повишения в същия период. На трето място Венизелос постави въпроса с икономическия растеж и активирането на 50-те милиарда евро от теоритичния (засега) план Маршал за Гърция. Не на последно място остават темите с приватизационната програма и задълженията за структурно реформиране на държавата.

В заключение Венизелос заяви: “Всички ние сме задължени да допринесем към подобряването на ситуацията в страната според отредената ни роля”. По този начин бившият вече финансов министър хвърли топката на политическите си опоненти от СИРИЗА, които до вчера бяха в ролята опозиция и не се налагаше да вземат кризисни политически решения, но днес са втора по сила политическа партия в парламента и трябва да поемат полагащата им се отговорност.

Категории: Политика ПАСОК Венизелос Самарас прениер Лукас Пападимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus