Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Венизелос се готви за вицепремиер

21 Юни 2013 / 18:06:50  GRReporter
831 прочитания

Лидерът на ПАСОК и коалиционен партньор в правителството на Нова демокрация Евангелос Венизелос се готви да стане вицепремиер и министър на външните работи. Информация разпространяват гръцките медии, позовавайки се на WSJ. Тя все още не е потвърдена от официални източници, но политическите анализатори очакват съвсем скоро промени в кабинета.

Министърът на административната реформа Андонис Манитакис, колегата му от министерството на правосъдието Андонис Рупакиотис, както и заместник-министрите на образованието Теодорос Папатеодору и здравеопазването Фотини Скопули обявиха, че подават оставка. След като Демократичната левица оттегли четиримата си представители в държавното управление, Самарас трябва да ги замени с нови политически лица, които ще имат доверието както на ПАСОК, така и на Нова демокрация.

След решението на Кувелис, двамата останали в парламентарната коалиция (Самарас и Венизелос) са провели телефонен разговор, за да обсъдят следващите си действия. Тяхната среща няма да се състои в петък вечерта, както се очакваше, защото лидерът на ПАСОК има планирано пътуване до Солун, а в събота ще присъства на срещата на Партията на европейските социалисти в София. Това ще даде време на Самарас да обмисли новите кандидатурите за министерските места през уикенда и да излезе с готови решения в понеделник.

Първите имена, които се спрягат за празните министерски постове от страната на ПАСОК са на бившия кмет на Козани и председател на Съюза на общините Парис Кукулопулос, сегашния говорител на ПАСОК и бивш заместник министър на здравеопазването Фофи Генимата, бившия министър на енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис и на първия братовчед на говорителя на правителството и депутат от ПАСОК Симеон Кедикоглу. Имерисия съобщава, че бившият министър на транспорта и инфраструктурата Макис Воридис от Нова демокрация се готви да стане министър на правосъдието.

Междувременно правителственият представител Симос Кедикоглу обяви, че правителството има нужното мнозинство, за да извади страната от дълбоката криза. Нова демокрация има 125 депутати, а ПАСОК 28 и заедно имат превес в парламента с 153 депутати.

По всичко личи, че техният брой ще се увеличи след като двама бивши поддръжници на Фотис Кувелис се разграничиха от официалната позиция на Демократичната левица. Парламентарното мнозинство се очаква да подкрепят и други двама депутати от партията на Панос Каменос, Независимите гърци.

“Целта на правителството да изпълни народната воля остава непроменена. Да изкараме страната от кризата и да достигнем икономически растеж е основната ни задача и имаме парламентарното мнозинство, за да го направим”, подчерта Симос Кадикоглу.

Докато правителственият представител се опитва да убеди широката общественост, че ситуацията в Гърция е стабилна, финансовият пазар незабавно реагира на оттеглянето  на Демократичната левица от държавното управление.

В петък главният показател на Атинската фондова борса се срина до 830 базови пункта и загуби 6,11%. Оборотът достигна 69,5 милиона евро. “Решението на Демократичната левица да напусне коалицията оказа пряко влияние”, коментират от борсовата компания Merit пред Нафтемборики. “Отново дойде усещането за политическа нестабилност и риск от провал на реформите и оздравителната програма”, оценяват специалистите.

Категории: Политика криза политическа нестабилност Демократина левица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus