Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вероятно няма да има операция на НАТО в Сирия

16 Декември 2013 / 18:12:12  Анастасия Балездрова
922 прочитания

Отношенията на Гърция с нейните партньори бяха обсъдени на семинара на тема „НАТО, ЕС и сигурността на Гърция”, който бе организиран от Гръцката фондация за европейска и международна политика ЕЛИАМЕП в Атина. Участниците в него се обединиха около мнението, че  НАТО трябва да има умерена политика и да не предприема военни операции преди да са взети предвид резултатите от предишните. Според тях голямото предизвикателство за Европейския съюз е да намери правилната политика, с която да помогне на държавите, където има конфликти да ги решат по мирен начин. „В случая с Балканите съществува обещанието за приобщаване. За Близкия Изток обаче все още не е намерена формулата, която ще доведе до стабилизирането на региона”.

Както посочи представителят на министерството на външните работи, посланик Теодорос Даскаролис, Северноатлантическият алианс вече е проявил сдържаност по отношение на Сирия. „НАТО се ограничи единствено с прилагането на отбранителни мерки за вероятността конфликтът да засегне Турция. Но не се намеси по-активно, както направиха отделни държави-членки на организацията”.

Той представи примерите на Афганистан, където след военната интервенция производството на опиум се е увеличило, а напливът на имигранти е нараснал в десетки пъти. Подобен е и примерът на Либия, където след операцията във властта се установиха сили, които са много далеч от това да бъдат определени като гаранти за стабилността на страната.

Според участниците в дискусията Гърция не трябва да подкрепи вероятни предложения за военна намеса на Европейския съюз в държави, където съществуват конфликти. „На предстоящата среща на Европейския съвет по въпросите за отбраната и сигурността в ЕС трябва да поставим в дневния ред най-горещите за нас теми. А те са предприемането на общи мерки срещу нелегалната имиграция, промяна на регламентите Дъблин 1 и 2, охраняване на външните граници на ЕС със съвместни усилия, предприемане на политика, която да спомогне за прекъсването на конфликтите в Близкия Изток по мирен начин. Говоря за държави като Пакистан, Афганистан и други, откъдето идват голям брой имигранти”, каза бившият главен секретар на министерството на външните работи Павлос Апостолидис.

Той изключи вероятността Европа да предприеме военни действия срещу Сирия без намесата на САЩ. „За момента виждаме, че дори и онези от европейските страни, които в началото на конфликта поддържаха сирийската опозиция по много категоричен начин сега оттеглиха подкрепата си, след като установиха, че голяма част от въоръжението, което изпращаха попадна в ръцете на екстремистите”, каза още той.

Според участниците в дискусията Гърция трябва да използва възможността, която й предоставя ротационното председателство на Европейския съюз, за да постави горещия въпрос с нелегалната имиграция. „Проблемът отдавна вече не е вътрешен, а следващият председател на ЕС ще бъде Италия, която също има много сериозни проблеми с потоците от имигранти от Африка”, заявиха те. В допълнение почетният посланик Павлос Апостолидис заяви, че държавите в северна и западна Европа трябва да бъдат притиснати да променят политиката си спрямо имигрантите. По думите му повечето от тях вече са обявили намерението си да приемат само по няколко стотици от хилядите, които влизат на територията на Европейския съюз всяка седмица. 

Категории: Политика отбрана сигурност НАТО Европейски съюз ЕЛИАМЕП нелегална имиграция Сирия военни операции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus