Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Високата сезонност пречи на развитието на гръцкия туризъм

16 Октомври 2014 / 16:10:12  GRReporter
993 прочитания

Симона Пенева

            Сезоните, климатът, националността и мястото на пребиваване са едни от най-важните критерии, които диктуват развитието на туризма в световен мащаб. Оказва се, че в Гърция нивото на сезонноста е много високо почти във всички туристически области, а горещите температури винаги привличат повече туристи. С други думи, основният поток туристи се изсипва в летните месеци и това ограничава развитието на туризма в страната, а той е и ключов фактор за икономиката на Гърция.

            За да се разработят начини страната да привлича туристи през цялата година, а не само през лятото, държавни и частни  туристически организации, както и министерството на туризма са подготвили нов стратегически модел, различен от този, използван през последните години. Вече са в сила два нови закона за развитието на туризма, които дават възможност за развитието на туристическата инфраструктура, за разработването на нови туристически продукти, както и за подпомагане на алтернативни видове туризъм, като например фермерския.

            При месечното разпределение на посещенията в Гърция през 2013 се забелязва, че от юни до септември, процентът им е 69,68%, докато от месец май до октомври, той достига 86,50%. Най-малко посещения има през  февруари, под петстотин хиляди, а най-много през август - близо четири милиона. Докато броят на чуждестранните туристи се покачва от 2008 насам, броят на гръцките туристи има леко покачване до 2010, а след това до 2012, поради кризата - малък спад. Сравнени с конкурентни държави като Испания, Италия и Португалия, Гърция и Кипър показват доста по-висок брой на чуждестранни туристи от 2000 насам.

            От проучване, направено през 2011 става ясно, че най-често в хотели отсядат германците -  12,81%, докато едва 6,43 на сто от американците предпочитат хотелската стая, испанците - 1,76%, българите-1,47%, а най-рядко в хотели отсядат китайците -  0,54%. Друго проучване през 2013 показва, че 60,50% от туристите, посетили  Йонийските острови са пристигнали през периода май-октомври, докато само 23,50% от туристите, избрали континенталната област Епир, са я посетили през този период .32,50% от туристите избрали да посетят Атика, са го направили през пиковия сезон, което я прави една от областите с най-добре разпределени посещения през годината. Интересен е фактът, че с покачването на средната температура се покачват и нощувките на чуждестранните туристи. При средна температура от 10 градуса, месечните нощувки са под пет милиона, докато при средна температура от около 29 градуса, те достигат около тридесет и осем милиона.

            Причините за високата сезонност според проучването на института по туристически изследвания и прогнози са от една страна природни, най-вече климатът, а от друга са институционални, като религиозните празници и училищните ваканции, защото имат главна роля в определянето времето за ваканции и почивки. Едно от заключенията при проучването е, че туристите, които посещават най-често страната, избират и най-често пиковия сезон през периода май-октомври. Част от тях са германците, италианците и руснаците.

                За да се разпредели боят на туристите равномерно през цялата година, Институтът предлага да се спонсорират тези предприятия, които инвестират в алтернативни форми на ваканции и почивки, както и да се мотивират туристите, които избират да посетят страната в не-пиковите периоди. Гърция ще се опита да привлече туристи от страни извън Европейския съюз, които биха я посетили извън летните месеци, туристи от третата възраст и такива с интерес към алтернативни форми на туризма.

            „Високата сезонност подкопава жизненоспособността на туристическите фирми, понеже колкото и развито да е едно предприятие, не може да оцелее дванадесет месеца, като работи само през четири или пет от тях.” Това съобщи Георгиос Цакирис, председател на камарата на хотелиерите в Гърция, както и, че този проблем се дължи на липсата на стратегия на държавата и на регионалните власти. Това води до по-ниско резултати в туристическата индустрия.

Според него, за да бъде преодоляна концентрацията на туристическите посещения само в летните месеци, всеки в бранша трябва да поеме отговорност. Такова бе и мотото на пресконференцията „Туризмът- отговорност на всички нас”. Съсредоточаването на туризма само в летния сезон влияе негативно върху работата, националната икономика и финансовото състояние на предприятията.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus