Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Високите обезпечения за кредитите на държавните фирми и организации са заплаха за държавния дълг

23 Декември 2012 / 13:12:23  GRReporter
1264 прочитания

Най-голямата част от гаранциите, предоставяни от държавата, са за губещите държавни фирми, за да могат да получат кредити от банките. Това създава на практика един „скрит” дълг, който се появява в официалните документи след изтичането на кредитите или при падане на обезпеченията. Общият размер на гаранциите в края на 2011 г. възлиза на 19,95 милиарда евро. С добавянето на гаранциите, предоставени на банките - 65,09 милиарда евро, общият размер се увеличава на 85,04 милиарда, според доклада на одиторите.  Голям проблем са заемите на държавните фирми -заради дефицитите в тях те не могат да ги покриват. Освен това, тъй като се нуждаят от средства, държавата е принудена да предоставя нови гаранции за нови кредити. Тоест, гаранциите се предоставят на губещи предприятия, които по друг начин не биха могли да получат кредит и държавният бюджет трябва да покрие загубите им.

Преди включването  на страната в механизма за подкрепа и пристигането на тройката, финансирането на проблемни държавни фирми с малки суми директно от държавния бюджет е практика на министерството на финансите. За останалата по-голяма част от нуждите им се предоставят държавни гаранции, за да придобият капитали от банките. Ползата от този процес  идва от факта, че по този начин не се натоварват пряко държавният бюджет и държавният дълг, а сумите се записват към дълга след изтичането на гаранциите. Така се печели време, а цената са лихвите по кредитите.

По този начин се събира дълг от приблизително 20 милиарда, или 10,3% от брутния вътрешен продукт, който е гарантиран от държавата. Губещите държавни фирми не само не могат да платят кредитите си, а когато трябва да покрият текущите си нужди го правят с нов скъп заем с държавна гаранция.  По инициатива на правителството миналата година в държавния дълг е включен от 31 декември 2011 г. непокритият остатък от кредитните споразумения на Компанията за градски транспорт в Атина, както и на трамвайната компания, на обща стойност 2,1 милиарда евро.  За поемането на тези кредити се използва техниката на приспадане, тоест държавата поема дълговете на двете компании и заличава съответно задълженията на министерствата към тях. От 11 кредитни споразумения, 8 са на Компанията за градски транспорт на Атина и 2 на – на трамвайната компания.

Според информацията от доклада на държавния одит от 31 декември 2011, най-големи задължения, гарантирани от държавата имат:

-Гръцките държавни железници – 8,02 милиарда евро, сума, която компанията не може да покрие и се приспадат държавните гаранции.

- Държавната компания за отбранителни системи – държавните гаранции възлизат на 782,5 милиона евро

-  Старата авиокомпания Олимпик- кредитирана с държавна гаранция със 17,96 милиона евро

-Държавната компания за недвижими имоти –получила кредити с държавна гаранция на стойност 261,3 милиона евро

- Четири държавни фирми от оръжейната и отбранителната промишленост са получили с държавна гаранция кредит от 428,7 милиона евро. Най-голямата част от тази сума - 409 милиона е получила Гръцката компания за въздушен транспорт.

-Организацията за училищни имоти е получила гарантирани кредити в размер 535,7 милиона евро.

- Музикалната палата в Атина е получила 237,3 милиона евро.

- Атинската община е кредитирана с 29,5 милиона евро.

- Държавната компания за конни надбягвания има кредити в размер 115,9 милиона евро.

- Центърът за контрол и превенция на заболявания е получил държавно гарантирани кредити в размер 223,7 милиона евро.

 

Кредити, гарантирани от държавата са получили също фирми в по-добро икономическо положение:

- Атинското метро- 1,81 милиарда евро.

- Атинската пътна компания - 553,3 милиона евро.

- Държавната електрическа компания 1,57 милиарда евро, а нейните дъщерни фирми са получили 169,5 милиона евро.

- Държавната газова компания- 278,1 милиона евро.

- Международното летище в Атина - 438,6 милиона евро.

Държавата е поела и дълговете за десетки милиони евро на общините Зографу и Ахарнес, които са получили  големи кредити от чужди банки и не могат да ги обслужват.

От информацията на одитната палата става ясно, че гръцката държава е гарантирала и кредити на частни компании- в размер на 3,8 милиарда евро, повечето от които се отнасят до:

 - частни фирми - 2,11 милиарда евро. Това са фирми от различни региони на страната, на които са предоставени държавни гаранции заради природни бедствия, различни секторни или регионални програми за подкрепа. Най-голямата част - 449,2 милиона евро  са за фирми, пострадали от пожари.

- земеделци или аграрни фирми, които са кредитирани с 163,1 милиона евро

-  кредити на физически лица или фирми, пострадали от земетресения - 320,1 милиона евро.

-  кредити за пострадали от пожари или от природни бедствия -9,1 милиона евро.

-  кредитополучатели от чужбина- община Монреал - 1,37 милиарда евро, също гарантирани от държавата.

Голяма е сумата и за гаранции, предоставени за ипотечни кредити- тя достига 1,71 милиарда евро, и е разделена по следния начин:

 - завърнали се в родината гърци-  1,33 милиарда евро.

- роми- 358,97 милиона евро.

- други случаи 15,1 милиона евро.

На 1,44 милиарда евро възлиза сумата на гаранциите, които са изтекли през 2011 г. и са натоварили държавния бюджет. Най-голямата сума идва от държавните железници, които не са могли да обслужат кредити в размер на 841,4 милиона евро. Тази сума е била покрита от гаранта- гръцката държава. Следва ги Компанията за градски транспорт на Атина, с обща сума 271,2 милиона евро, Компанията за въздушен транспорт- 153,8 милиона евро, Компанията за отбранителни системи - 90,3 милиона евро, Музикалната палата -20,6 милиона евро.

 

Категории: губещи компании държавна гаранция кредити държавни железници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus